2020-08-11  06:57 PM 
		
	
	
	
	
	
	
| 
				
				 
					cydr
				 
			 | 
		
| 
	 
		
		
		2020-09-12  10:14 PM 
		
	 
	
		Ja też jestem zwolennikiem tych bardziej kwaśnych ? Trochę kombinowałem z odmianami, które miały dawać pełność smaku (taniny) ale zawsze za nimi szedł kwas. Zresztą pojęcie kwasowości jest subiektywne. Ja piję wina wytrawne i to często właśnie o dużej kwasowatości. 
	
	
	
	
Przy zawartości kwasów w soku jabłkowym ok. 7g/l cydr jest moim zdaniem już na górnej granicy pijalnosci. Warto mierzyć poziom kwasowości! Już na etapie soku wiesz co masz. Przy mocno dojrzałych jabłkach i niektórych odmianach może być poniżej 5g a to już daje fajny cydr choć przy tych odmianach trochę płaski. Opcją jest dosładzane niefermentowalnymi alkoholami cukrowymi typu ksylitol czy erytrol.  | 
| 
				
	 
					« Starszy wątek | Nowszy wątek »
				 
			 | 
		

