2018-11-25 02:35 PM
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full...02/jib.449
Boudreau_et_al-2017-Journal_of_the_Institute_of_Brewing.pdf (Rozmiar: 351,65 KB / Pobrań: 2)
No to się porobiło! Amerykańscy naukowcy zrobili ciekawy eksperyment: mianowicie fermentowali sok jabłowy, zarówno bez jak i z dodatkiem różnych ilości pożywek, no i wyszło im, kawa na ławę, że umiarkowane dodanie azotu, w postaci powszechnie używanego DAP (forforan dwuamonu) wpływa na radykalne zwiększenie produkcji H2S, czyli zapachu siarki!
Dopiero bardzo duża dawka DAP, odpowiadająca dodaniu 1g pożywki na 1L (!), spowodowała zanik H2S. Ale po takiej dawce czas fermentacji skrócił się z początkowych ponad 11 dni, do poniżej 6 (temperatura 18C).
Kolejny argument dlaczego NIE należy dodawać azotu, i dlaczego działania ukierunkowane na zmniejszenie jego zawartości (klarowanie) mogą być korzystne!
Boudreau_et_al-2017-Journal_of_the_Institute_of_Brewing.pdf (Rozmiar: 351,65 KB / Pobrań: 2)
No to się porobiło! Amerykańscy naukowcy zrobili ciekawy eksperyment: mianowicie fermentowali sok jabłowy, zarówno bez jak i z dodatkiem różnych ilości pożywek, no i wyszło im, kawa na ławę, że umiarkowane dodanie azotu, w postaci powszechnie używanego DAP (forforan dwuamonu) wpływa na radykalne zwiększenie produkcji H2S, czyli zapachu siarki!
Dopiero bardzo duża dawka DAP, odpowiadająca dodaniu 1g pożywki na 1L (!), spowodowała zanik H2S. Ale po takiej dawce czas fermentacji skrócił się z początkowych ponad 11 dni, do poniżej 6 (temperatura 18C).
Kolejny argument dlaczego NIE należy dodawać azotu, i dlaczego działania ukierunkowane na zmniejszenie jego zawartości (klarowanie) mogą być korzystne!