2018-12-22 08:08 PM
Bartku,
od kilku tygodni pilnie czytam artykuły zawarte na projektcydr oraz na innych forach przygotowując się do nastawu pierwszego cydru.
W twoich publikacjach zauważyłem, że zaczynasz promować klarowanie soku pektoenzymem na wyciśniętym już soku celem obniżenia zawartości azotu. Czy masz na myśli aplikację według poniższego wzoru, czy błędnie interpretuję, że chodzi Ci o dwie aplikacje pekto?
1) rozdrobnienie jabłek
2) dodanie pektoenzymu celem zwiększenia uzysku z wyciskanego moszczu
3) wyciskanie soku
4) aplikacja pirosiarczanu w zależności od zmierzonej kwasowości soku
5) aplikacja pektoeznymu
6) zlanie znad osadu (pekto powinien wspomóc wstępne klarowanie) + dodanie drożdży i niewielkiej ilości pożywki o mniejszej zawartości azotu lecz z dodatkiem witamin i mikroelementów
7) fermentacja
Czy mogę prosić doprecyzowanie schematu przygotowania soku (włącznie z wstępnym klarowaniem) wg. twoich doświadczeń wraz z ilościami poszczególnych składowych?
Myślę, że byłaby to fajna baza do rozpoczęcia własnych eksperymentów bazując na doświadczeniu kogoś, kto nie jeden litr tego trunku już wyprodukował!
od kilku tygodni pilnie czytam artykuły zawarte na projektcydr oraz na innych forach przygotowując się do nastawu pierwszego cydru.
W twoich publikacjach zauważyłem, że zaczynasz promować klarowanie soku pektoenzymem na wyciśniętym już soku celem obniżenia zawartości azotu. Czy masz na myśli aplikację według poniższego wzoru, czy błędnie interpretuję, że chodzi Ci o dwie aplikacje pekto?
1) rozdrobnienie jabłek
2) dodanie pektoenzymu celem zwiększenia uzysku z wyciskanego moszczu
3) wyciskanie soku
4) aplikacja pirosiarczanu w zależności od zmierzonej kwasowości soku
5) aplikacja pektoeznymu
6) zlanie znad osadu (pekto powinien wspomóc wstępne klarowanie) + dodanie drożdży i niewielkiej ilości pożywki o mniejszej zawartości azotu lecz z dodatkiem witamin i mikroelementów
7) fermentacja
Czy mogę prosić doprecyzowanie schematu przygotowania soku (włącznie z wstępnym klarowaniem) wg. twoich doświadczeń wraz z ilościami poszczególnych składowych?
Myślę, że byłaby to fajna baza do rozpoczęcia własnych eksperymentów bazując na doświadczeniu kogoś, kto nie jeden litr tego trunku już wyprodukował!