2019-01-30 06:43 PM
Etykietę robi się raz, a sok tłoczy cały czas - nie sugeruj się za bardzo tym co tam piszą, to cukromierz pokazuje stan faktyczny.
(chyba że sok był zimny i nie wziąłeś poprawki na temperaturę, lub odczytałeś wynik ze złego końca menisku )
Zakres Blg o którym piszesz zgadza się z moimi obserwacjami: https://projektcydr.pl/blog/?p=713, Tabela 2
Klarowanie soku nie ma wpływu na wskazanie cukromierza. Liczy się to co jest w soku rozpuszczone, a nie to co się w nim unosi.
Zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=872 - SG nie zmieniło się pomimo wyklarowania.
Pasteryzacja również nic tutaj nie zmienia.
Obliczenia dla soku Blg 15 są OK, i z grubsza zgadzają się z tym co daje mój kalkulator: https://projektcydr.pl/?page_id=237.
Z całości rozpuszczonych substancji fermentowalne cukry stanowią około 80% - tutaj kiedyś o tym pisałem: https://projektcydr.pl/blog/?p=66.
Uśrednione dane dla 30-kilku deserowych odmian, zbieranych na przestrzeni kilku lat, z wiarygodnego źródła, wyglądają tak:
SG 1.0511 / Brix 12.74
fruktoza 44%
glukoza 16%
sacharoza 19%
inne 21%
Miałeś po prostu dobre jabłka - producent by taki sok dodatkowo rozcieńczył, cukier kosztuje
(chyba że sok był zimny i nie wziąłeś poprawki na temperaturę, lub odczytałeś wynik ze złego końca menisku )
Zakres Blg o którym piszesz zgadza się z moimi obserwacjami: https://projektcydr.pl/blog/?p=713, Tabela 2
Klarowanie soku nie ma wpływu na wskazanie cukromierza. Liczy się to co jest w soku rozpuszczone, a nie to co się w nim unosi.
Zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=872 - SG nie zmieniło się pomimo wyklarowania.
Pasteryzacja również nic tutaj nie zmienia.
Obliczenia dla soku Blg 15 są OK, i z grubsza zgadzają się z tym co daje mój kalkulator: https://projektcydr.pl/?page_id=237.
Z całości rozpuszczonych substancji fermentowalne cukry stanowią około 80% - tutaj kiedyś o tym pisałem: https://projektcydr.pl/blog/?p=66.
Uśrednione dane dla 30-kilku deserowych odmian, zbieranych na przestrzeni kilku lat, z wiarygodnego źródła, wyglądają tak:
SG 1.0511 / Brix 12.74
fruktoza 44%
glukoza 16%
sacharoza 19%
inne 21%
Miałeś po prostu dobre jabłka - producent by taki sok dodatkowo rozcieńczył, cukier kosztuje