2020-09-25 06:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-25 06:53 PM przez blackpowder.
Powód edycji: dopowiedzenie
)
Pytanie jaki cydr dałoby to jabłko jak najbardziej zasadne. Niekoniecznie nie nadaje się do 1-odmianowego cydru. Niestety muszę poczekać do zbioru w przyszłym roku, ale w sezonie 2019 zrobiłem mały eksperyment z fermentacją na dziko cukrówki litewskiej.
(d= 1,079 kg/L; kc=4,2 g/L) na skale mikro (1L butelka w lodówce ). Fermentacja od listopada do czerwca i przy poziomie odfermentowania d=1,020, drożdże wyraźnie miały już dość. Taki klarowny cydr smakował i pachniał wyśmienicie. Zakapslowałem go w pancerbutelkę i do dziś dojrzewa w piwnicy, na dnie nie widać większego osadu, lekka mgiełka.
Co do zrazów, to spoko i od razu zaznaczam że drzewko nie należy do karłowatych, bardzo silnie rosnące (puszczone wolno- bez formowania) więc trzeba dobrać taką podkładkę.
Daj znak na pocztę.
(d= 1,079 kg/L; kc=4,2 g/L) na skale mikro (1L butelka w lodówce ). Fermentacja od listopada do czerwca i przy poziomie odfermentowania d=1,020, drożdże wyraźnie miały już dość. Taki klarowny cydr smakował i pachniał wyśmienicie. Zakapslowałem go w pancerbutelkę i do dziś dojrzewa w piwnicy, na dnie nie widać większego osadu, lekka mgiełka.
Co do zrazów, to spoko i od razu zaznaczam że drzewko nie należy do karłowatych, bardzo silnie rosnące (puszczone wolno- bez formowania) więc trzeba dobrać taką podkładkę.
Daj znak na pocztę.