2021-01-13 08:39 AM
Rozumiem, że chodzi Ci o 8-10g w przeliczeniu na butelkę 0,5l, nie na litr ?
Rzuć okiem na ten kalkulator, tutaj możesz zobaczyć jakie będzie ciśnienie, w zależności od temperatury: https://projektcydr.pl/refermentacja
Robiłem swego czasu takie mocno nagazowane "szampańskie" cydry. Przede wszystkim muszą być super klarowne, bo inaczej po otwarciu będą się potwornie pienić, do tego stopnia, że np. 1/3 zawartości wyjdzie z butelki w postaci piany, mniej lub bardziej gwałtownie. Mocne schłodzenie przed otwarciem trochę pomaga.
Kapsle są bardzo istotne, zdecydowanie weź takie z gumką - bez gumki puszczają: https://projektcydr.pl/blog/?p=2043. Stabilizatory są potrzebne do korków, nie do kapsli.
Rzuć okiem na ten kalkulator, tutaj możesz zobaczyć jakie będzie ciśnienie, w zależności od temperatury: https://projektcydr.pl/refermentacja
Robiłem swego czasu takie mocno nagazowane "szampańskie" cydry. Przede wszystkim muszą być super klarowne, bo inaczej po otwarciu będą się potwornie pienić, do tego stopnia, że np. 1/3 zawartości wyjdzie z butelki w postaci piany, mniej lub bardziej gwałtownie. Mocne schłodzenie przed otwarciem trochę pomaga.
Kapsle są bardzo istotne, zdecydowanie weź takie z gumką - bez gumki puszczają: https://projektcydr.pl/blog/?p=2043. Stabilizatory są potrzebne do korków, nie do kapsli.