Chciałbym pośrednio nawiązać do tematu.
Wyciskałem typowo jabłka (temperatura pokojowa, jabłka nie mrożone) ale tym razem grubiej niż zazwyczaj zmielone i poddane krótszej maceracji.
Miazga zdecydowanie była słabiej odciśnięta. Ale zaznaczyć muszę, że to było na małej prasce.
Również zauważyłem mniejszą o 1-1.5 niż zazwyczaj wartość Blq.
Zastanawiam się jak to wytłumaczyć, że bardziej słodki sok zostaje w miazdze?
Czy mógłbym prosić o opinie dot. użytej prasy?
Jaki uzysk w procentach udaje się uzyskać przy normalnym wyciskaniu?
Wyciskałem typowo jabłka (temperatura pokojowa, jabłka nie mrożone) ale tym razem grubiej niż zazwyczaj zmielone i poddane krótszej maceracji.
Miazga zdecydowanie była słabiej odciśnięta. Ale zaznaczyć muszę, że to było na małej prasce.
Również zauważyłem mniejszą o 1-1.5 niż zazwyczaj wartość Blq.
Zastanawiam się jak to wytłumaczyć, że bardziej słodki sok zostaje w miazdze?
Czy mógłbym prosić o opinie dot. użytej prasy?
Jaki uzysk w procentach udaje się uzyskać przy normalnym wyciskaniu?