Cydr lodowy
#3
Chciałbym pośrednio nawiązać do tematu.
Wyciskałem typowo jabłka (temperatura pokojowa, jabłka nie mrożone) ale tym razem grubiej niż zazwyczaj zmielone i poddane krótszej maceracji.
Miazga zdecydowanie była słabiej odciśnięta. Ale zaznaczyć muszę, że to było na małej prasce.
Również zauważyłem mniejszą o 1-1.5 niż zazwyczaj wartość Blq.
Zastanawiam się jak to wytłumaczyć, że bardziej słodki sok zostaje w miazdze?

Czy mógłbym prosić o opinie dot. użytej prasy?
Jaki uzysk w procentach udaje się uzyskać przy normalnym wyciskaniu?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr lodowy - przez mim889 - 2021-01-17 10:26 PM
RE: Cydr lodowy - przez Bartek - 2021-01-18 03:38 PM
RE: Cydr lodowy - przez Adam - 2021-01-25 10:22 AM
RE: Cydr lodowy - przez Bartek - 2021-01-25 10:52 AM
RE: Cydr lodowy - przez Adam - 2021-01-25 12:51 PM

Skocz do: