2021-05-04 04:50 PM
Dziękuję za obszerną odpowiedź. Trochę chyba się uspokoiłem i zaczynam powoli łapać pewne różnice pomiędzy fermentacją cydrów, wina i miodów.
Tyle, że właśnie z tym Fermaid-O to nie mam pewności co do jego bogactwa. Nie, żebym uważał, że to kiepska pożywka. Wręcz przeciwnie, jest chyba jedną z lepszych. Ale...
https://www.lallemandwine.com/en/china/p...fermaid-o/
Kilkukrotnie podchodziłem do tej pożywki. Z oryginalnego opisu lub tłumaczeń wychodzi mi, że tam raczej z witaminami i minerałami to jest tak sobie, bo nie taki jest cel tej pożywki. W celu wprowadzenia witamin i mikroelementów nawet producent sugeruje użycie Go-Ferm lub Go-Ferm Protection. Ale ten ostatni to już bardziej do trudnych nastawów - czyli nie cydru. Go-Ferm podobno najlepiej stosować już na etapie uwodnienia drożdży. Tutaj opis Go-Ferm:
https://www.lallemandwine.com/en/china/p.../3/goferm/
Z miodami jest ten problem, że taki trójniak już potrafi mieć 33Blg, a im bardziej proporcje na korzyść miodu, to Blg dochodzi do 46 a czasem i więcej jeśli ktoś się odważy ?. Do tego miód podobno jest dość ubogi w substancje potrzebne drożdżom. Dlatego tam dość dużą wagę przykłada się do odpowiedniego dawkowania różnych pożywek, na różnych etapach przygotowania i fermentacji.
Próbuję się przedstawić z myślenia miodowego, na cydrowe. Dlatego też zadaję z pozoru banalne pytania. Sam w miodach początku, ale ostatnie miesiące to była lektura właśnie z tym związana.
Tyle, że właśnie z tym Fermaid-O to nie mam pewności co do jego bogactwa. Nie, żebym uważał, że to kiepska pożywka. Wręcz przeciwnie, jest chyba jedną z lepszych. Ale...
https://www.lallemandwine.com/en/china/p...fermaid-o/
Kilkukrotnie podchodziłem do tej pożywki. Z oryginalnego opisu lub tłumaczeń wychodzi mi, że tam raczej z witaminami i minerałami to jest tak sobie, bo nie taki jest cel tej pożywki. W celu wprowadzenia witamin i mikroelementów nawet producent sugeruje użycie Go-Ferm lub Go-Ferm Protection. Ale ten ostatni to już bardziej do trudnych nastawów - czyli nie cydru. Go-Ferm podobno najlepiej stosować już na etapie uwodnienia drożdży. Tutaj opis Go-Ferm:
https://www.lallemandwine.com/en/china/p.../3/goferm/
Z miodami jest ten problem, że taki trójniak już potrafi mieć 33Blg, a im bardziej proporcje na korzyść miodu, to Blg dochodzi do 46 a czasem i więcej jeśli ktoś się odważy ?. Do tego miód podobno jest dość ubogi w substancje potrzebne drożdżom. Dlatego tam dość dużą wagę przykłada się do odpowiedniego dawkowania różnych pożywek, na różnych etapach przygotowania i fermentacji.
Próbuję się przedstawić z myślenia miodowego, na cydrowe. Dlatego też zadaję z pozoru banalne pytania. Sam w miodach początku, ale ostatnie miesiące to była lektura właśnie z tym związana.