2023-10-22 06:49 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-10-22 10:21 AM przez blackpowder.
Powód edycji: błąd w składni zdania
)
Faktycznie ten rok jest wyjątkowo parszywy i z jabłkami jest krucho.
Co do odmiany Conell (nie znam ale się wypowiem) traktowałbym ją jak pozostałe odmiany, jako zwykłe jabłko spożywcze.
Kupażować możesz zarówno gotowe cydry jak i robić mieszanki odmian przy mieleniu zwykle w ten sposób korygując kwasowość czy pH.
Jeśli będziesz używał sokowirówki, ten pierwszy raz możesz mielić je osobno i kolejno sprawdzać co oferuje każda odmiana, zbadać kolor, smak i aromat, ekstrakt-gęstość, pH soku. Ten sposób ułatwi Ci podjęcie decyzji czy zmieszać wszystko razem czy jednak fermentować osobno.
Co do odmiany Conell (nie znam ale się wypowiem) traktowałbym ją jak pozostałe odmiany, jako zwykłe jabłko spożywcze.
Kupażować możesz zarówno gotowe cydry jak i robić mieszanki odmian przy mieleniu zwykle w ten sposób korygując kwasowość czy pH.
Jeśli będziesz używał sokowirówki, ten pierwszy raz możesz mielić je osobno i kolejno sprawdzać co oferuje każda odmiana, zbadać kolor, smak i aromat, ekstrakt-gęstość, pH soku. Ten sposób ułatwi Ci podjęcie decyzji czy zmieszać wszystko razem czy jednak fermentować osobno.