Enzym PME do keevingu i inne
#5
@fezzes_pointer0s, nie zamawiałem z tej strony, ale ktoś z UK o nich pisał, więc z całą pewnością realizują wysyłki zagraniczne. Napisz do nich. Daj znać!

@szo, żeby keeving się udał, to znaczy żeby podniosła się czapa, ale nie ruszyłą fermentacja, musi być <10C. Więc albo masz chłodną piwniczkę, albo w grę wchodzą tylko późne odmiany. Jak keeving się idealnie uda, to znaczy ściągniesz całkiem klarowny sok, to potem fermentacja potrafi trwać i 3 miesiące. Czasem dojdzie do końca, czasem zatrzyma się pozostawiając cukry resztkowe. Nie otwieram, nie zlewam. Jeśli dojdzie do końca, to do referemntacji warto oprócz odrobiny świeżych drożdży dodać również pożywkę, po inaczej będziesz czekał kolejne 3 miesiące na nagazowanie. Jeśli zatrzyma się przed końcem, to jak dodasz drożdże do KEGa to znowu ruszy i się przegazuje. W takim przypadku albo zostawiasz spokojny, albo dodajesz odrobinę pożywki, żeby ciut ruszyło. Pamiętam, że w tej książce (https://projektcydr.pl/blog/?p=787) facet podawał ile konkretnie dodać żeby drożdże poszły tylko kawałek dalej i znowu stanęły, ale z głowy nie pamiętam.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Enzym PME do keevingu i inne - przez Bartek - 2024-06-06 07:03 PM
RE: Enzym PME do keevingu i inne - przez Bartek - 2024-08-25 10:31 PM
RE: Enzym PME do keevingu i inne - przez szo - 4 godzin(y) temu
RE: Enzym PME do keevingu i inne - przez Bartek - 3 godzin(y) temu
RE: Enzym PME do keevingu i inne - przez Bartek - 1 godzinę temu

Skocz do: