2019-09-10 11:04 PM
(2019-09-10 05:37 PM)Bartek napisał(a): A'propos rozdrabniarek, to sam takich nie używałem, ale wiem że są ludzie którzy się nimi posługują i sobie chwalą. Argumenty przeciw pojawiają się takie, że elementy z jakich są zrobione nie są odporne na kwas (który jest naturalnie obecny w soku), więc mogą szybciej korodować; również jest pewna obawa co do ewentualnych smarów/olei, które potencjalnie mogą przedostawać się do soku, bo w sumie szczelność mechanizmu przy rozdrabnianiu gałęzi nie jest priorytetem.
W zeszłym roku zaczynając przygode z cydrem używałem sokowirówki. Jednak po upewnienie się, że produkcja cydru jest czymś, czym chciałbym się zajmować co roku należało sprawić sobie rozdrabniarkę i prasę.
Prasę śrubową już mam. Kosz kupiony w artwinie, stelaż i śruba kupiona i zespawana we własnym zakresie.
Większy problem był z rozdrabniaczem za przyzwoite pieniądze (do 400zl),Po analizie ręcznych rozdrabniarek i nakładek na wiertarkę, wybór padł na.... LITEWSKĄ MASZYNKĘ DO UCIERANIA ZIEMNIAKÓW za 270zł. Natrafiłem na dwa tematy na forum winiarskim gdzie ludzie chwialili się, że przy umiarkowanej ilości do 100- 200kg jest to super rozwiązanie do rozdrabniania jabłek. Podobno sprzęt o prostej konstrukcji nie do zajechania i bardzo wydajny, trudno go przeciążyć podczas intenswynej pracy, stosowany do pracy pół-profesjonalnych - wg producenta podobno ściera do 80kg ziemniaków na godzinę
Przy odrobinie szczęścia może to być fajny kompromis za małą kasę. Dam znać koło listopada na ile to cudo się sprawdzi
https://www.youtube.com/watch?v=RXRRf66wUXg