2020-09-20 10:51 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-21 04:57 PM przez blackpowder.
Powód edycji: błąd początkującego
)
Dzika odmiana nie z tej planety
|
2020-09-21 03:53 PM
2020-09-21 04:46 PM
Przepraszam i dzięki za naukę.
2020-09-23 03:51 PM
Dobrze liczę że to 21blg?
Jeśli tak to faktycznie cudowna odmiana. A co poza cukrem? Jakieś fajne smaki?
2020-09-23 08:39 PM
Niestety jabłko nie należy do odmian aromatycznych, skórka twarda lekko woskowana, miąższ żółty, zwarty, w smaku lekko taninowe ale bez goryczki, całość przytłacza słodycz.
2020-09-24 06:51 AM
Tak czy siak, niesamowite te jabłka - taka zawartość cukru jest czymś zupełnie wyjątkowym!
2020-09-25 05:33 PM
Czyli czysto odmianowego raczej nie (pytanie jeszcze jakie smaki blokuje ten cukier?), ale do kupażu z innymi może być super. Jakbyś miał zraz to chętnie przygarnę
2020-09-25 06:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-25 06:53 PM przez blackpowder.
Powód edycji: dopowiedzenie
)
Pytanie jaki cydr dałoby to jabłko jak najbardziej zasadne. Niekoniecznie nie nadaje się do 1-odmianowego cydru. Niestety muszę poczekać do zbioru w przyszłym roku, ale w sezonie 2019 zrobiłem mały eksperyment z fermentacją na dziko cukrówki litewskiej.
(d= 1,079 kg/L; kc=4,2 g/L) na skale mikro (1L butelka w lodówce ). Fermentacja od listopada do czerwca i przy poziomie odfermentowania d=1,020, drożdże wyraźnie miały już dość. Taki klarowny cydr smakował i pachniał wyśmienicie. Zakapslowałem go w pancerbutelkę i do dziś dojrzewa w piwnicy, na dnie nie widać większego osadu, lekka mgiełka. Co do zrazów, to spoko i od razu zaznaczam że drzewko nie należy do karłowatych, bardzo silnie rosnące (puszczone wolno- bez formowania) więc trzeba dobrać taką podkładkę. Daj znak na pocztę.
2020-09-26 10:47 AM
Różnie może być, np ten dzikus którego znalazłem w czasie jedzenia był mało smaczny, sok miał posmak płynu do naczyń, a po rozwodnieniu pyszny. A on miał tylko 14blg. Przy 20blg cukier pewnie zalepia kubki smakowe ;-)
Szczepiłem do teraz wyłącznie na półkarłowej M26, ale zaczynam rozważać podkładki karłowe bo w miejscu gdzie chciałem mieć sad zaczyna robić się za gęsto dla m26. A odmian cydrowych chciałbym mieć po kilka drzew z odmiany. Tylko trzeba znaleźć taką karłowatą, która ma przyzwoite korzenie i nie wymaga prowadzenia przy drutach (u mnie mocno wieje). mail poszedł Dzięki.
2020-09-26 12:06 PM
Tak to chyba już jest, że wśród napotkanych dzikich odmian aromatycznych najczęściej występuje aromat typu ostra landryna zmieszana z płynem do naczyń, ale to nie stanowi o nieprzydatności do cydrowania. Zdarzają się aromaty subtelne typu truskawka, ananas czy korzenno-piernikowe.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|