Oczywiście wytrzymałość butelki zależy od jej wagi i kształtu (najsłabsze są te o większej średnicy i z przetłoczeniami jak po piwie grolsch). Dla wytrawnych cydrów refermentowanych w buteklach z dodatkiem 3 do 4g cukru/butelkę 0,5L o wytrzymałość butelek po piwie raczej nie należy się martwić i taki cydr jest wystarczająco dobrze nasycony CO2. Jeśli wytrawny cydr ma być dosłodzony i potem pasteryzowany to trzeba już uważać. Przeczytaj proszę zapiski Bartka odnośnie pasteryzacji na blogu (
https://projektcydr.pl/blog/?p=2039). Tam znajdziesz odpowiedź ile taka butelka może znieść w testach polowych (Butelka 0,5L o wadze około 300 g zniesie chwilowo jakieś 6 do 7 bar w temp. 65 deg). Robiłem testy z pasteryzacją podpiwka w ciemnych szampanówkach i kilka razy strzeliła mi butelka trzymana w ręce podczas wsadzania do gorącej kąpieli i przy odstawianiu gorącej butelki po pasteryzacji (nigdy podczas gotowania gdzie ciśnienie w butelce wynośiło 6 bar). No może łapy nie urywa ale można się poparzyć (trzymałem przez rękawicę i osłaniałem się dużą miską [Obrazek:
https://projektcydr.pl/forum/images/icons/biggrin.png]). Myślę że właśnie grube szkło źle znosi naprężenia szokowe przy gwałtownym podgrzaniu czy schłodzeniu i lekkie butelki po piwie z cieńszego szkła lepiej nadają się do pasteryzacji. Butelki po winie nie są projektowane na znoszenie ciśnienia i takich zwykłych zielonych burgundówek nie używałbym do cydru. Jeszcze inaczej sprawa ma się z cydrami naturalnie słodkimi, tu z ostrożności procesowej zaleca się stosować grube "szampanówki" o wadze >750 g monitorować ciśnienie manometrem i ilość osadu w butelkach, bo oznak "niebezpiecznej" refermentacji jak bąbelki czy piana w szyjce może nie być.
Daj znać jak wyszedł afrometr na krachli, myślałem o tym rozwiązaniu ale wpuszczenie pionowo złączki z króćcem w osi tego grzybka napotyka kolizję z drutem, który trzyma całość i dociska uszczelkę do butelki, można przewiercić otwór skośnie i zastosować króciec o małej średnicy, ale czy po dokręceniu manometru i założeniu na butelkę całość będzie stabilnie stała?