Znalazłam taki oto kalkulator z różnymi skalami - Blg, Brix, Oe...
Można w łatwy sposób porównać sobie cukier i potencjalny alkohol z pomiarów różnym sprzętem. Ja zazwyczaj posługuję się refraktometrem, ale widzę, że koledzy podają gęstość soku. Współczynnik załamania światła, czy gęstość mają nam powiedzieć, ile cukru mamy w soku, żebyśmy mogli oszacować moc alkoholową przyszłego cydru.
Poniżej link do uniwersalnego kalkulatora, który uwzględnia wiele parametrów, włącznie z wydajnością drożdży. Parametry wejściowe można skorygować ręcznie
https://enolab.pl/kalkulator-alkoholu/?amp
Można w łatwy sposób porównać sobie cukier i potencjalny alkohol z pomiarów różnym sprzętem. Ja zazwyczaj posługuję się refraktometrem, ale widzę, że koledzy podają gęstość soku. Współczynnik załamania światła, czy gęstość mają nam powiedzieć, ile cukru mamy w soku, żebyśmy mogli oszacować moc alkoholową przyszłego cydru.
Poniżej link do uniwersalnego kalkulatora, który uwzględnia wiele parametrów, włącznie z wydajnością drożdży. Parametry wejściowe można skorygować ręcznie
https://enolab.pl/kalkulator-alkoholu/?amp
Mów mi Małgorzato :)