2022-08-07 01:12 PM
(2020-10-03 06:58 AM)Bartek napisał(a): Ja zwykle robię tak, że pektoenzym dodaję zaraz po zmieleniu jabłek, tak żeby sobie podziałał jeszcze podczas maceracji - wtedy dodatkowo zwiększa się ilość wyciśniętego soku. Ale oczywiście można go dodać później - do wyciśniętego soku, lub wręcz do cydru. Pektoenzym przestaje działać w wysokiej temperaturze, więc po ewentualnej pasteryzacji trzeba go dodać ponownie. Obecność alkoholu zmniejsza jego efektywność, ale przy tak niewielkich ilościach % jakie są w cydrze, enzym wciąż będzie działał - ewentualnie możesz użyć np. 2x większej dawki.
Pytanie, jak dodajesz pektoenzym do zmielonych jabłek (czy dodajesz 1-2l wody w temp. 80 stopni do zielonych jabłek czy sam pomijasz ten krok)? Czy po dodaniu mieszasz całą tą pulpą ?