II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019”
#5
A, czyli dobrze mi się wydawało że nie ma nic na temat tego brett'a poza sloganem...
Przydałoby się, bo taki cyderek musi na prawdę długo postać, żeby te smrodki się uwypukliły.

Kiedyś robiłem taki eksperyment: https://projektcydr.pl/blog/?p=2373
Cyderki siedziały naprawdę długo w damach, potem je zabutelkowałem i... szału nie było.
Niedawno, czyli kilka miesięcy później, znalazłem jedną zagubioną butelkę - efekt był zdecydowanie wyraźniejszy.

Teraz też mam taką jedną partię stojącą już pół roku: https://projektcydr.pl/blog/?p=2363
Próbowałem w weekend - brett'a nie było Wink

Tak więc zdaje się, że musi postać zamknięty w butekach.
No tylko żeby go zabutelkować, to muszę wiedzieć co to ma być, czy można dosłodzić, coś pokombinować.

Inna sprawa, że brett'y i pochodne podobno najlepiej wychodzą na bogatych w polifenole jabłkach.
Z tym to raczej kiepsko, szczególnie że tę partię bardzo długo macerowałem, a to nie służy taninom...

Swoją drogą wciąż nie za bardzo rozumiem skąd się bierze ta brett'owa fascynacja. Bardziej mi to wygląda na zajawkę ze świata piwowarów... po co psuć sobie cydr Wink Ale OK...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - przez Bartek - 2019-01-29 10:20 AM

Skocz do: