Co jest z tym Blg w kupnych sokach?
#2
Etykietę robi się raz, a sok tłoczy cały czas - nie sugeruj się za bardzo tym co tam piszą, to cukromierz pokazuje stan faktyczny.
(chyba że sok był zimny i nie wziąłeś poprawki na temperaturę, lub odczytałeś wynik ze złego końca menisku )

Zakres Blg o którym piszesz zgadza się z moimi obserwacjami: https://projektcydr.pl/blog/?p=713, Tabela 2

Klarowanie soku nie ma wpływu na wskazanie cukromierza. Liczy się to co jest w soku rozpuszczone, a nie to co się w nim unosi.
Zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=872 - SG nie zmieniło się pomimo wyklarowania.

Pasteryzacja również nic tutaj nie zmienia.

Obliczenia dla soku Blg 15 są OK, i z grubsza zgadzają się z tym co daje mój kalkulator: https://projektcydr.pl/?page_id=237.
Z całości rozpuszczonych substancji fermentowalne cukry stanowią około 80% - tutaj kiedyś o tym pisałem: https://projektcydr.pl/blog/?p=66.

Uśrednione dane dla 30-kilku deserowych odmian, zbieranych na przestrzeni kilku lat, z wiarygodnego źródła, wyglądają tak:

SG 1.0511 / Brix 12.74

fruktoza 44%
glukoza 16%
sacharoza 19%
inne 21%

Miałeś po prostu dobre jabłka - producent by taki sok dodatkowo rozcieńczył, cukier kosztuje Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Co jest z tym Blg w kupnych sokach? - przez Adam - 2019-01-30 12:42 PM
RE: Co jest z tym Blg w kupnych sokach? - przez Bartek - 2019-01-30 06:43 PM
RE: Co jest z tym Blg w kupnych sokach? - przez Adam - 2019-01-31 12:13 PM

Skocz do: