2019-08-03 11:03 AM
Zazwyczaj lekki zapach siarkowodoru w rurce, po zbliżeniu nosa pojawia się po 2-3 dniach szybkiej fermentacji i niknie po kilku dniach. Co jest przyczyną? Albo za mało pożywki - azotu, albo za dużo a najpewniej jak pisał Bartek bilans pomiędzy azotem a innymi mikroskładniki jak np. witamina B1.
Większość niedobrych cech zapachowo smakowych jest typową dla szybko fermentowanego mlodego cydr i powinna zniknąć po fermentacji cichej.
Zlej delikatnie z nad osadu do butli pod prawie sam korek. Jak będzie trochę za mało, dolej troszkę przegotowanej wody, lub soku.
Stąd warto mieć dwa naczynia o odpowiednich objętościach i zaplanować straty ze zlewania.
Zamknij korkiem z rurka i daj się cydrowi dofermentowac i wyklarować. To jakiś miesiąc lub dwa choć możesz trzymać i dluzej. Jak się nie sklaruje to użyj pektoenzymu. Później zalewasz delikatnie, cukier na gaz i butelkowanie. A i tak taki trzymiesięczny będzie miał posmaki zapach drożdży i kwasu.
Po 6 miesiącach od startu, można zacząć testować Zdziwisz się ile dobrego czas wnosi do ich jakości.
Ale pierwsze cydry zawsze wypija się dużo szybciej Taki urok początków każdego cydrownika i winiarza
Większość niedobrych cech zapachowo smakowych jest typową dla szybko fermentowanego mlodego cydr i powinna zniknąć po fermentacji cichej.
Zlej delikatnie z nad osadu do butli pod prawie sam korek. Jak będzie trochę za mało, dolej troszkę przegotowanej wody, lub soku.
Stąd warto mieć dwa naczynia o odpowiednich objętościach i zaplanować straty ze zlewania.
Zamknij korkiem z rurka i daj się cydrowi dofermentowac i wyklarować. To jakiś miesiąc lub dwa choć możesz trzymać i dluzej. Jak się nie sklaruje to użyj pektoenzymu. Później zalewasz delikatnie, cukier na gaz i butelkowanie. A i tak taki trzymiesięczny będzie miał posmaki zapach drożdży i kwasu.
Po 6 miesiącach od startu, można zacząć testować Zdziwisz się ile dobrego czas wnosi do ich jakości.
Ale pierwsze cydry zawsze wypija się dużo szybciej Taki urok początków każdego cydrownika i winiarza