skład chemiczny
#4
Proponuję takie podejście. Zacznij od tego jakie parametry ma sok jabłkowy. Składa się z:

1. wody
2. tlenu
3. mikroorganizmów
4. enzymów
5. cukrów
6. kwasów
   
7. polifenoli
8. związków azotowych
9. soli mineralnych
10. witamin
11. aromatów
Źródło: https://projektcydr.pl/blog/?p=3664

Trzeba podkreślić że jest bardzo duży rozrzut, w zależności od odmiany etc.
Tutaj masz przykładowe wartości i widełki:

.pdf   IMG_20210318_0002.pdf (Rozmiar: 634,38 KB / Pobrań: 7)
Źródło: https://projektcydr.pl/blog/?p=2804

Tutaj masz przykładowe wartości dla polifenoli:
https://projektcydr.pl/forum/showthread.php?tid=1571
pozycja #2

I np. w pozycji #7 powyżej masz słowno-muzyczny opis polifenoli i wzory.

W zależności od tego jakiego soku użyjesz, takie parametry będzie miał cydr. Oczywiście część ulegnie delikatnej modyfikacji - w zależności od przygotowania oraz prowadzenia fermentacji. Ponieważ już na "wejściu" miałaś duże widełki, to samo dotyczy się cydrów:
- cukry ulegają przemianie w alkohol, poza np. sorbitolem
- w zależności od użytych drożdży oraz działania bakterii FJM część kwasu jabłkowego może zmienić się w kwas mlekowy
tutaj masz wzory "reakcji": https://projektcydr.pl/blog/?p=1864, źródło https://projektcydr.pl/blog/?p=384
- polifenole utleniają się (ich ilość się zmniejsza) podczas maceracji, wpływając przy tym na kolor oraz smak, źródło: https://projektcydr.pl/forum/showthread.php?tid=1547
- powstaje kwasowość lotna
- modyfikacji ulega też profil aromatyczny: https://projektcydr.pl/forum/showthread.php?tid=2388

Na tej podstawie powinno dać się coś sklecić. Jak coś dawaj znać, mam trochę tych materiałów, więc coś mogę jeszcze poszukać.

Jaka uczelnia, jaki kierunek?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
skład chemiczny - przez karolinab219 - 2021-03-18 09:29 AM
RE: skład chemiczny - przez Bartek - 2021-03-18 11:58 AM
RE: skład chemiczny - przez karolinab219 - 2021-03-18 12:19 PM
RE: skład chemiczny - przez Bartek - 2021-03-18 09:12 PM
RE: skład chemiczny - przez kuneg - 1 godzinę temu

Skocz do: