Co jest z tym Blg w kupnych sokach?
#1
Na początku jako, że to pierwszy wpis, głośne dzień dobry!

Posiadam prosty cukromierz Biowinu.
Niby sprawa prosta. Wyciskam sok z jabłek i mierze Blg = 15.
Wiem, że ok. 3/20 z tego to nie cukry, czy tez cukry niefermentowane (tak podają dla soku z winogron).
Tzn. mam ok. 127.5 g cukrów fermentowanych na litr czyli osiągnę jakieś 7.5% alkoholu - tzn. 1% z 17g.
(W ulotce  do cukromierza podobnie przeskalowuje to producent)
Pewnie popełniłem jakiś błąd przy pomiarze - sok nie był super sklarowany ale faktycznie był słodki,
wiec wszystko się raczej zgadza.

Innym razem biorę sok tłoczony Solevita NFC, mętny, pasteryzowany. Z tabelki wynika, że ma 11g weglowodanów na 100ml w tym cukry 10g. Cukromierz pokazuje mi 11 Blg. Trochę się nie zgadza, bo jakoś za mało niecukrów ale wnikliwa analiza procesu produkcji pokazuje, że takie soki się też filtruje. Dodatkowo nie wiem jaki wpływ ma pasteryzacja.
W zasadzie wiec nadal wszystko jest OK.

Ostatnio  zaś zmierzyłem sok Riviva z Biedronki. Pasteryzowany z koncentratów, klarowny.
Węglowodany z etykiety to 10g a Blg = 12 !!! Coś za wysokie
(Na marginesie kwasowość 6.5 więc całkiem OK)
Ale skąd się wziął tak wysoki Blg szczególnie porównując sok klarowny do soku tłoczonego.
O ile pamiętam to wszystkie te soki mają wartość kaloryczna w zakresie 42-47 kcal i to ten z Biedronki ma ich mniej.
Wynikało by z tego, że klarowny sok Riviva ma więcej niefermentowanych składowych dających wkład do gęstości niż tłoczony!!!
Odpowiedz
#2
Etykietę robi się raz, a sok tłoczy cały czas - nie sugeruj się za bardzo tym co tam piszą, to cukromierz pokazuje stan faktyczny.
(chyba że sok był zimny i nie wziąłeś poprawki na temperaturę, lub odczytałeś wynik ze złego końca menisku )

Zakres Blg o którym piszesz zgadza się z moimi obserwacjami: https://projektcydr.pl/blog/?p=713, Tabela 2

Klarowanie soku nie ma wpływu na wskazanie cukromierza. Liczy się to co jest w soku rozpuszczone, a nie to co się w nim unosi.
Zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=872 - SG nie zmieniło się pomimo wyklarowania.

Pasteryzacja również nic tutaj nie zmienia.

Obliczenia dla soku Blg 15 są OK, i z grubsza zgadzają się z tym co daje mój kalkulator: https://projektcydr.pl/?page_id=237.
Z całości rozpuszczonych substancji fermentowalne cukry stanowią około 80% - tutaj kiedyś o tym pisałem: https://projektcydr.pl/blog/?p=66.

Uśrednione dane dla 30-kilku deserowych odmian, zbieranych na przestrzeni kilku lat, z wiarygodnego źródła, wyglądają tak:

SG 1.0511 / Brix 12.74

fruktoza 44%
glukoza 16%
sacharoza 19%
inne 21%

Miałeś po prostu dobre jabłka - producent by taki sok dodatkowo rozcieńczył, cukier kosztuje Smile
Odpowiedz
#3
Jabłka to były Prince (czyli fachowa nazwa pewnie Red Jonaprince)
Pan z targu u którego kupuje i który też chyba kocha jabłka Smile, udziela mi zawsze ciekawych informacji na ich temat.
Chociażby to, że do grudnia, stycznia na targach są jabłka NIE przechowywane w specjalistycznych chłodniach.
Stąd trafiają się pod koniec tego okresu dosyć słodkie i miękkie. Mniej smaczne dla konsumentów ale dobre na cydr jak na nasze warunki. I taki był Prince, który w proporcji 3/4 jego i 1/4 Boskoopa  (w smaku i z Twoich danych liczę na ślady taniny) już jest na cichej.
Niestety jeszcze nie miałem wtedy możliwości zmierzenia kwasowości soku.
Podobnie Cortland w grudniu już miękki a teraz z chłodni twardy i soczysty.
Eliza też była bardzo słodka.
Stąd, trzeba szukać, trafić z porą roku i pewnie Twoja tabela we wpisie Polskie Jabłka mogła by też wyglądać inaczej.
Czyli najlepiej chyba po prostu smakować, nabierać doświadczenia i do tego mierzyć parametry.
Odpowiedz


Skocz do: