2021-09-08 07:09 AM
Raczej nie. Ordzawienie przy szypułce, owoc lekko spłaszczony z charakterystycznym pofałdowaniem/żebrowaniem kremowy miąższ, i duża podatność na obicia. Dziki mieszaniec z cechami Antonówki.
Dzika odmiana nie z tej planety
|
2021-09-08 07:09 AM
Raczej nie. Ordzawienie przy szypułce, owoc lekko spłaszczony z charakterystycznym pofałdowaniem/żebrowaniem kremowy miąższ, i duża podatność na obicia. Dziki mieszaniec z cechami Antonówki.
2021-09-09 12:33 PM
Nowe odkrycie i znowu niezła niespodzianka, to jabłko jest po prostu piękne. Przypomina renetę coulon'a, w wersji mini.
Pomiar ekstraktu bez wysładzania: d=1,090 kg/L; kwasowość kc=4,7 g/L Twarde z piękną rdzą na grubej skórce, lekki aromat trawiasty, w smaku wyraźna gruszka normalnie i ten cukier...
2021-09-10 07:28 AM
Zaskakująco wysoki poziom cukru, jak na jabłko wczesnojesienne (zakładam, że one są już dojrzałe). Bardzo fajna baza do cydru
2021-09-10 09:20 AM
Ja też znalazłam coś potencjalnie interesującego. Na razie ma 12 brix cukrów, kwasy niewyczuwalne wg pomiaru gębowego, miareczkowała nie będę, ale jodynę kupię. Polifenoli mało.
Rośnie to w zagęszczenie między Robiniami, Jesionami i innymi "chwastami". Słońca zbyt wiele nie ma, mączniak liznął skórkę (jak widać na obrazku), ale parcha nie widać nawet na liściach. Owocuje corocznie z lekką tendencją do przemienności. Założyłam na swoich jabłoniach 4 oczka, 2 wyglądają dobrze. Coś papierówka nie chce znów współpracować przy szczepieniach (wiosną i latem, za korę, w klin, przez stosowanie i okulizacja, próba z 2 odmianami). Pierwszy raz trafiła mi się taka oporna podkładka. Na starej jabłoni jest o.k. Pozbieram jabłka i przerobię na próbę w tym roku
Mów mi Małgorzato :)
2021-09-11 05:41 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-10-08 10:49 AM przez blackpowder.
Powód edycji: Aktualizacja
)
Próba szybkiej klaryfikacji wypadła zachęcająco. Lag faza już wyraźna, czekam na chapeau brun.
W temacie dalszych losów dzikiej Renety Coulon'a w niewielkim kupażu z trzema innymi odmianami. Keeving zakończony sukcesem! Akcja klaryfikacja przebiegła bardzo sprawnie 7 dni od wyciskania soku. Na foto postępy koagulacji wysolonych pektyn w odstępach jednodniowych. Za 9 miesięcy zobaczymy co się z tego urodzi.
2021-10-04 04:04 PM
Kolejna mała ciekawostka wyjęta z krzaków.
Ciekawe zarówno jabłko, jak i samo drzewko. Bardzo aromatyczne, tłustawa skórka, kolor soku różowo-czerwony, pomiar ekstraktu: 55 [Oe] kc=28 g/L ale w smaku nie odczuwa się takiej ilości kwasu, można pożreć bez ścisku ślinianek. Głęboko wybarwione owoce bardzo ładnie prezentowały się na cienkich przewieszających się gałązkach. Może nada się do cydru w roli 'magic touch'.
2021-10-06 09:53 PM
(2020-12-08 04:26 PM)sykii1 napisał(a):(2020-09-26 10:47 AM)newrom napisał(a): Różnie może być, np ten dzikus którego znalazłem w czasie jedzenia był mało smaczny, sok miał posmak płynu do naczyń, a po rozwodnieniu pyszny. A on miał tylko 14blg. Przy 20blg cukier pewnie zalepia kubki smakowe ;-)To jedynie pozostaje ci m26 lub p14, inne podkładki karłowe wymagają podpory. Bo od ilości owoców każde drzewko leżało by na ziemi (2020-12-14 03:05 PM)newrom napisał(a): W praktyce zawsze słaby rozwój góry, wiąże się ze słabymi korzeniami. A te z koniecznością podpierania, podlewania itp.A może spróbować ze wstawką skarlającą?
2021-10-09 05:47 PM
Próbować zawsze można Wyniki o ile pamiętam były takie sobie, znaczy efekt skarlający wstawki był mniejszy niż podkładki skarlającej, a w produkcji drożej.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|