A może by tak wreszcie nauczyć się profesjonalnie degustować cydr? Czy w ogóle można się tego nauczyć? Jak się do tego zabrać? Trochę światła na powyższe kwestie rzuca właśnie ta, świeżo wydana, amerykańska książka.
Nie ma co się oszukiwać – co jak co, ale sztuka degustacji to przede wszystkim praktyka oraz indywidualne predyspozycje. Oczywiście trochę teorii nigdy nie zaszkodzi 🙂
Z książki można dowiedzieć się sporo ciekawych rzeczy na temat tego w jaki sposób odbieramy wrażenia związane z konsumpcją cydru oraz w jaki sposób poszczególnie zmysły współgrają ze sobą, tworząc całościowe wrażenie. Autorzy tłumaczą z jakich podstawowych elementów składa bukiet smakowo-aromatyczny cydru, czym różnią się od siebie poszczególne elementy, oraz w jaki sposób nauczyć się je rozpoznawać. Bardzo zainteresowało mnie to, że można sobie we własnym zakresie przygotować zestaw podstawowych smaków oraz aromatów, żeby nauczyć się odróżniać indywidualne składowe – z książki można dowiedzieć się jakich półproduktów czy substancji należy użyć, żeby zrobić sobie takie próbki oraz jak je potem przechowywać. Dodatkowo, książka oferuje szereg porad praktycznych, na temat tego jak zorganizować, przygotować oraz przeprowadzać degustację, w tym jak wyszkolić panel degustatorów. Na uwagę zasługują również rozdziały na temat łączenia cydru z różnymi potrawami oraz ogólnie omawiające różne style cydrów. Dużo ciekawych informacji, z którymi nie spotkałem się w żadnej innej, poświęconej cydrowi, publikacji.
Niemniej jednak książka pozostawiła mnie ze sporym poczuciem niedosytu. Chyba spodziewałem się czegoś więcej po pozycji zatytułowanej „profesjonalny podręcznik” (ach, ta amerykańska megalomania). Tak na prawdę tematowi stricte degustacji poświęcone jest ~20 stron, style cydru oraz kulinarne połączenia to kolejne 15 stron – reszta to wypełniacz. Fakt, autorzy bardzo dobrze odrobili zadanie domowe, bo „wypełniacz” prezentuje bardzo współczesną wiedzę na temat robienia cydru, ale nie zmienia to faktu, że nie przekłada się za bardzo na deklarowaną w tytule tematykę. Bardziej przypomina konstrukcją przegląd naukowy, napisany nie na podstawie praktyki i doświadczenia, a na bazie lektury szeregu publikacji – szczególnie, że autorzy prowadząc narrację raz po raz odnoszą się do jakiejś referencji. Być może jest to w pewnym sensie przejaw skrzywienia zawodowego – bo autorzy są młodymi naukowcami, pracującymi w branży żywieniowej (więc jak najbardziej kompetentni).
Biorąc to wszystko pod uwagę, chociaż zwykle nie poruszam takich kwestii, moim zdaniem cena tej książki (ponad 100zł) jest nieadekwatna – w sumie można by powiedzieć że to jest 5zł za jedną stronę, która faktycznie traktuje o temacie (!) No ale skoro są ludzie, którzy są skłonni zapłacić…
The Professional Handbook of Cider Tasting
Travis Robert Alexander, Brianna L. Ewing Valliere
ISBN 978178245493 (książka)
ISBN 9781789245509 (PDF)
ISBN 9781789245516 (ePUB)
wydanie 2020r.