Krótka książeczka „Zrób swój cydr” na kilkudziesięciu stronach przedstawia francuską metodę przygotowania cydru.
Książeczka zawiera najważniejsze informacje dotyczące przygotowania cydrów w tradycyjny francuski sposób. Omawia wszystkie etapy powstawiania cydru: od wyboru odmian jabłek, poprzez oczyszczanie soku, zarządzanie fermentacją, aż po butelkowanie. Z racji niewielkiej objętości nie jest zbyt szczegółowa – co nie zmienia faktu, że znalazłem w niej sporo informacji niespotykanych w anglojęzycznej literaturze.
Jest to dobrze napisane, przystępne wprowadzenie do zagadnień związanych cydrami francuskimi. Lektura na jeden wieczór, w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cydrem – chociaż również bardziej zaawansowani czytelnicy z pewnością znajdą w niej coś ciekawego.
Faites votre cidre
Par J.A. Chandon
ISBN 978-2-86819-156-4
2012r.