Pomiar ciśnienia

W ramach przygotowań do butelkowania francuskiego cydru, zrobiłem sobie „przyrząd” do pomiaru ciśnienia w butelkach 0,75 L. Polecam, bo wykonanie jest proste, a swoją funkcję spełnia doskonale. Może komuś się przyda!

Gotowy „przyrząd” wygląda tak:

i składa się z trzech głównych elementów:

  • korka
    – najlepiej gumowego, nie silikonowego – bo guma lepiej się klei
    – o wymiarach przynajmniej 17/23 mm (otwór w butelce ma 18mm), żeby wchodził ciasno i był mocno dociskany po zamknięciu
    .
  • zamykacza do butelek od szampana
    – popularne ostatnio w supermarketach, można też kupić w Internecie
    .
  • manometru o wybranej skali
    – delikatne nagazowanie, odpowiadające dodatkowi 8 gramów cukru na litr, daje ciśnienie około 2-2,5 atm w 20C

Do jego wykonania potrzebne będą jeszcze:

  • płaska nakrętka pasująca do gwintu manometru
  • klej typu „kropelka”
  • narzędzia: wiertarka, wiertła do metalu, klucz nasadowy

Proces wykonania pokazany jest na poniższych zdjęciach:

  • zamykacz trzeba wybebeszyć i przewiercić (fi14)
  • następnie płaską nakrętką przykręcić do niego manometr
  • w korku przewiercić otworek (fi4-5)
  • poszerzyć sam początek otworu (~5mm), żeby bardzo ciasno weszła tam końcówka manometru (fi10-12mm)
  • posmarować klejem błyskawicznym brzegi poszerzonego otworu, gwint manometru, oraz tę nakrętkę mocującą manometr
  • mocno wcisnąć korek do zamykacza i zamontować całość na butelce
  • pozostawić aż klej dobrze złapie
  • jak klej całkiem wyschnie, sprawdzić czy nie zalał otworka prowadzącego do manometru – jeśli tak, to wziąć wiertło i przewiercić otwór na nowo

Ten konkretny egzemplarz, który robiłem powyżej, prezentuje się w działaniu tak:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *