ChatGPT otworzył przede mną nowe możliwości – wreszcie mogę czytać książki o cydrze również w językach, których nigdy nie miałem czasu się porządnie nauczyć! Na początek oczywiście książka francuska 🙂
Francuskich książek o robieniu cydru jest bardzo wiele, ale większość z nich jest bardzo bardzo stara. Tak jakby wszystko co można było powiedzieć o cydrze zostało już we Francji dawno powiedziane i każdy Francuz po prostu instynktownie wie jak się robi cydr. Na szczęście wciąż od czasu do czasu znajdują się zapaleńcy, którzy podejmują się zebrania, opracowania i przedstawienia aktualnej wiedzy.
Autor tej książki zrobił to naprawdę dobrze. Jak przystało na Francuza, skupił się wyłącznie na cydrze francuskim, francuskich metodach i francuskich realiach. Książka prezentuje bardzo kompletny obraz francuskiej sceny cydrowej. Oprócz samego sposobu robienia cydru, opisuje kwestie związane z hodowlą jabłek, ale także podstawowe wymagania prawne, jak również dużo uwagi poświęca aspektom komercyjnym. Jest przy tym konkretna i praktyczna. Mówi na co należy zwrócić uwagę, a jednocześnie wyjaśnia dlaczego akurat to jest istotne.
Osobiście znalazłem w niej bardzo wiele ciekawych informacji oraz odpowiedzi na pytania, które nurtowały mnie od dawna. Na przykład kwestia doboru podkładek jabłoni: owszem, tradycyjne cydrowe sady były obsadzone dużymi drzewami, pod którymi pasły się zwierzęta – ale takie sady obecnie należą do mniejszości i dominują niższe nasadzenia, z których wciąż powstaje doskonały cydr. Dobór odmian: owszem, jabłek na cydr są niezliczone ilości, ale w praktyce lista odmian, których używa się powszechnie jest dość krótka, choć też zależna od regionu. Czy jabłka na cydr się pryska? Oczywiście, jeśli tylko jest taka potrzeba – jabłka na cydr mają być zdrowe! Czy jabłka na cydr trzeba po zerwaniu wysładzać – to zależy od odmiany. Czy tradycyjny francuski cydr się siarkuje? Oczywiście! Jak to zrobić, żeby w cydrze pozostał cukier resztkowy – no jak to, przecież to proste, właśnie o to w tym wszystkim chodzi! 🙂
Jest to bardzo kompletny i praktyczny poradnik. Nie jest to może książka dla początkujących, ale będzie doskonałym uzupełnieniem wiedzy dla każdego, kto już coś niecoś o cydrze wie. I nie tylko o cydrze, bo z książki można dowiedzieć się też trochę o cydrowych destylatach, a także o tzw. gruszeczniku.
Książkę można pobrać w postaci cyfrowej, więc jeśli ktoś jeszcze nie ma upatrzonej lektury na święta, to polecam rozważenie tej pozycji!
Produire et vendre le cidre
François Moinet
ISBN 978-2-8555-7-402-8
wydanie drugie, 2015r.