W ramach przygotowań do butelkowania francuskiego cydru, zrobiłem sobie „przyrząd” do pomiaru ciśnienia w butelkach 0,75 L. Polecam, bo wykonanie jest proste, a swoją funkcję spełnia doskonale. Może komuś się przyda!
Gotowy „przyrząd” wygląda tak:

i składa się z trzech głównych elementów:
- korka
– najlepiej gumowego, nie silikonowego – bo guma lepiej się klei
– o wymiarach przynajmniej 17/23 mm (otwór w butelce ma 18mm), żeby wchodził ciasno i był mocno dociskany po zamknięciu
. - zamykacza do butelek od szampana
– popularne ostatnio w supermarketach, można też kupić w Internecie
. - manometru o wybranej skali
– delikatne nagazowanie, odpowiadające dodatkowi 8 gramów cukru na litr, daje ciśnienie około 2-2,5 atm w 20C
Do jego wykonania potrzebne będą jeszcze:
- płaska nakrętka pasująca do gwintu manometru
- klej typu „kropelka”
- narzędzia: wiertarka, wiertła do metalu, klucz nasadowy
Proces wykonania pokazany jest na poniższych zdjęciach:
- zamykacz trzeba wybebeszyć i przewiercić (fi14)
- następnie płaską nakrętką przykręcić do niego manometr
- w korku przewiercić otworek (fi4-5)
- poszerzyć sam początek otworu (~5mm), żeby bardzo ciasno weszła tam końcówka manometru (fi10-12mm)
- posmarować klejem błyskawicznym brzegi poszerzonego otworu, gwint manometru, oraz tę nakrętkę mocującą manometr
- mocno wcisnąć korek do zamykacza i zamontować całość na butelce
- pozostawić aż klej dobrze złapie
- jak klej całkiem wyschnie, sprawdzić czy nie zalał otworka prowadzącego do manometru – jeśli tak, to wziąć wiertło i przewiercić otwór na nowo









Ten konkretny egzemplarz, który robiłem powyżej, prezentuje się w działaniu tak:
