Mam ten kwas

Czas podsumować czego udało mi się do  tej pory dowiedzieć o kwasie.  Trochę zleciało od ostatniego razu, ale zależało mi żeby zweryfikować teorię w praktyce i pokazać co nieco – a to wymagało zorganizowania kilku pomocy naukowych i odczynników.

Kwas jest wymieniany jednym tchem, zaraz po cukrze i tuż przed garbnikami, jako jeden z trzech najważniejszych składników soku jabłkowego. Jego zawartość, mierzona w gramach na litr, ma bezpośredni wpływ na smak,  zaś wyrażona jako odczyn pH, wpływa m.in. na pracę drożdży, czy na rozwój różnych cydrowych choróbsk.

Teraz będzie o gramach na litr, a o pH pogadamy następnym razem.

Czytaj dalej

Książka: Craft Cider Making

W każdej dziedzinie są takie książki, które stanowią swego rodzaju kanon, i każdy kto interesuje się tematem prędzej czy później do nich dociera. W tym konkretnym przypadku następuje to zwykle prędzej niż później, bo właściwie nie sposób znaleźć współczesną publikację o cydrze, która nie odnosiłaby się do „Craft Cider Making” autorstwa Andrew Lea.

Czytaj dalej

Książka: Cider – Making, Using & Enjoying Sweet & Hard Cider

Korzystając z okazji że dzieciaki nareszcie poszły spać, i chwilowo nikt zdaje się nie mieć wymagających mojego bezwzględnego zaangażowania planów, chciałbym napisać kilka słów o pewnej książce o cydrze, którą właśnie skończyłem czytać.

Trochę już mi się tych książek zebrało, ale dopiero teraz wpadłem na to, że może komuś pomogę w wyborze jeśli opowiem o tej czy innej pozycji. Zaległości nadrobię,  a tymczasem skupię się na książce, którą właśnie odłożyłem na „półkę”.

Czytaj dalej