Pomyślałem sobie, że może tym razem zamiast pisać artykuł, dla odmiany nagram film…
Więc oto i on: https://youtu.be/p0kKyyEfQyM
To jest część pierwsza, obejmująca zbiory jabłek, przygotowanie odpowiedniej mieszanki, wyciskanie soku oraz oczyszczanie.
Drugą część, w której opowiem o pozostałych etapach, opublikuję za jakieś pół roku – no bo tyle to potrwa, zanim zrobię ten cydr 🙂
Wysładzanie jest ważne, bo zwiększa zawartość cukru, a także rozpuszczalnych pektyn, co sprzyja oczyszczaniu. Tak, powoduje też zmniejszenie kwasowości, ale to po prostu trzeba wziąć pod uwagę przygotowując mieszankę. Ja celowałem w 4g/L kwasu, na bazie pomiarów kwasowości , które robiłem w zeszłym roku – ale najwyraźniej w tym roku jabłka ogólnie są nieco mniej kwaśne. Jakbym miał tak z 5kg więcej Foxwhelpa to problemu by nie było…
Odnośnie wysładzania.
Czytałem, że to się robi aby jabłka dojrzały i spadła kwasowość.
Ale czy jest sens to robić przy takich jabłkach, a później dokwaszać? Nie lepiej od razu po zbiorze wyciskać sok?
Nie, nic nie siarkowałem na razie. Siarka pójdzie przed butelkowaniem, jako przeciwutleniacz.
Cześć. Fajny film. Siarkowałeś ten nastaw? Bo w filmie chyba o tym nie mówiłeś.