Jak się robi francuski cydr, część 1

Pomyślałem sobie, że może tym razem zamiast pisać artykuł, dla odmiany nagram film…

Więc oto i on: https://youtu.be/p0kKyyEfQyM

To jest część pierwsza, obejmująca zbiory jabłek, przygotowanie odpowiedniej mieszanki, wyciskanie soku oraz oczyszczanie.

Drugą część, w której opowiem o pozostałych etapach, opublikuję za jakieś pół roku – no bo tyle to potrwa, zanim zrobię ten cydr 🙂

4 komentarz do “Jak się robi francuski cydr, część 1

  1. Wysładzanie jest ważne, bo zwiększa zawartość cukru, a także rozpuszczalnych pektyn, co sprzyja oczyszczaniu. Tak, powoduje też zmniejszenie kwasowości, ale to po prostu trzeba wziąć pod uwagę przygotowując mieszankę. Ja celowałem w 4g/L kwasu, na bazie pomiarów kwasowości , które robiłem w zeszłym roku – ale najwyraźniej w tym roku jabłka ogólnie są nieco mniej kwaśne. Jakbym miał tak z 5kg więcej Foxwhelpa to problemu by nie było…

  2. Odnośnie wysładzania.
    Czytałem, że to się robi aby jabłka dojrzały i spadła kwasowość.
    Ale czy jest sens to robić przy takich jabłkach, a później dokwaszać? Nie lepiej od razu po zbiorze wyciskać sok?

  3. Nie, nic nie siarkowałem na razie. Siarka pójdzie przed butelkowaniem, jako przeciwutleniacz.

  4. Cześć. Fajny film. Siarkowałeś ten nastaw? Bo w filmie chyba o tym nie mówiłeś.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *