Forum o cydrze

Nie wiem czy szukaliście, czy mieliście taką potrzebę, ale nie ma żadnego miejsca w naszej polskiej Sieci, gdzie można by podyskutować o robieniu cydru. Piwowarzy mają swoje prężnie działające fora, a i winiarze nie mają powodów do narzekań. Tylko ten cydr traktowany jest tak po macoszemu.

Nie wierzę, że cydr nie cieszy się u nas zainteresowaniem. Wręcz przeciwnie, myślę że bardzo wiele ludzi bawi się w robienie cydru. Ale wciąż pokutuje podejście, że skoro wystarczy sok, trochę drożdży – to o czym tutaj gadać?

Jak być może przekonaliście się czytając moje wpisy, spektrum zagadnień związanych z cydrem jest szerokie, a do tego nie ma wiele polskojęzycznych materiałów, z których można by czerpać sprawdzone informacje.

Próbuję systematycznie zapełnić tę lukę, dzieląc się tutaj zdobytą wiedzą i przemyśleniami. Mam nadzieję, że się przydaje, że udaje mi się od czasu do czasu coś wyjaśnić, czy obalić jakiś uparcie powtarzany mit.

Chodziło to za mną od pewnego czasu i w końcu się zdecydowałem: założyłem forum dyskusyjne. Chciałbym, żeby wszystkie rozrzucone obecnie po Internecie dyskusje o cydrze przeniosły się właśnie tu. Żeby wszyscy, niezależnie czy dopiero planują zrobić swój pierwszy cydr, czy zajmują się robieniem cydru na co dzień, czy też zwyczajnie chcieliby coś więcej na ten temat poczytać, znaleźli tutaj przyjazne dla siebie miejsce.

Zgromadzenie informacji w jednym miejscu jest zyskiem samym w sobie. Ja przy okazji mam nadzieję że tematy poruszane na forum zainspirują mnie do tego o czym w dalszej kolejności mógłbym pisać na blogu. Bo oczywiście planuję go kontynuować.

Nie zajmowałem się tym wcześniej, więc nie zdaję sobie do końca sprawy z tego w co się pakuję. Liczę na to, że oprócz odpowiadania na ewentualne posty nie będę musiał spędzać wiele czasu na ogólnopojętym „moderowaniu”. Oddaję to forum Wam i mam nadzieję że od tej pory będziemy razem dbać o nie i je współtworzyć.

Na razie z oczywistych względów na forum wieje pustką. Ale nie zniechęcajcie się brakiem wpisów w działach, czy dłuższym czasem jaki z początku trzeba będzie poczekać na czyjąś reakcję. Od czegoś trzeba zacząć 🙂

Serdecznie zapraszam!

  1. Forum jest pod tym linkiem: https://projektcydr.pl/forum/ , zarejestruj się i załóż temat w sekcji Inkubator 🙂

    Dzięki temu więcej osób będzie miało okazję się wypowiedzieć, i też może ktoś inny skorzysta.

  2. Witam i prosze o radę w sprawie zrobienia cydru.
    No początku chciałem zaznaczyć że jestem nowicjuszem i nie znam się na robieniu cydru.
    Dwa dni temu zrobiłem sok z wyciskanych jabłek z ogródków około 26l
    Wlałem do galonu 30litrowego
    Dodatkowo rozpuściłem 4kg zwykłego cukru z 2l cieplej wody( I też wlałem do galonu )
    Leżakuje to w piwnicy w ciemnym miejscu w temperaturze około 20°C.
    Na galonie nie ma żadnej piany ani nie zaczęło fermentować.
    Dopiero dzisiaj dodałem CIDERINI STRONG 5g Drożdże do cydru (Rozmieszałem je w 100 ml cieplej wody i wlałem do galonu)
    Mam na posiadaniu jeszcze pożywkę dla drożdży winiarskich firmy BROWIN 10g
    Oraz ALCO-CRYSTAL Firmy BROWN 7g
    Nadal chciałbym uzyskać z tego wszystkiego co dotyczy jest jeszcze taka możliwość?

  3. Masz rację, mam za sobą 1 cydr – zabutelkowany, drugi fermentuje w balonie, 3ci w planach – informację w polskim necie bardzo ale to bardzo rozproszone, do tego bardzo często sprzeczne, badź pisane przez ludzi co mają na koncie jeden cydr.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *