Podręcznik: Jak powstaje cydr

Nareszcie, udało mi się uporać z pierwszym rozdziałem!

Nie przypuszczałem, że zajmie mi to tyle czasu, ale pozbieranie do kupy całego procesu powstawania cydru i opisanie tego we w miarę – mam nadzieję – przystępny sposób okazało się nie lada wyzwaniem.

Ciekawa rzecz wyszła w trakcie pisania – bardzo szybko okazało się, że muszę zdecydować się jak chcę zwracać się do czytelnika. W sumie wybrałem formę żeńską – nie z jakichś ideologicznych pobudek, ale po po prostu jak sobie wyobrażę że tłumaczę to wszystko ładnej dziewczynie, to od razu jakoś tak lepiej mi się pisze 😉

Zapraszam do lektury! Ciąg dalszy nastąpi.

Nowe odmiany

Dziś polskie amatorskie cydrownictwo zyskało aż osiem nowych odmian! 🙂 To znaczy oczywiście wszystko zależy od tego czy się przyjmą – ale pozwolę sobie być w tej kwestii optymistą! Tym razem są to głównie odmiany francuskie.

Czytaj dalej

Książka: Elaboración de sidra natural ecológica

Wszędzie tam gdzie rosły jabłka, prędzej czy później znalazł się ktoś kto spróbował zrobić z nich cydr. Nie wiem czy była to kwestia dostępności odpowiednich odmian, czy zadecydowały inne czynniki, a może rolę odegrał zwykły przypadek – w każdym razie w kilku miejscach na świecie cydr się przyjął, do tego stopnia że stał się częścią tradycji danego regionu.

Sztuka robienia cydru rozwijała się w tych miejscach niezależnie, i o ile w sumie wszędzie ludzie doszli do podobnych wniosków, o tyle każdy region ma pewne swoje lokalne „smaczki”: sposoby przygotowania różnią się pewnymi niuansami, jak również inny jest, uznawany za tradycyjny, cydr.

Tym razem, w ramach poszerzania horyzontów, sięgnąłem po książkę o cydrze hiszpańskim!

Czytaj dalej