Książka: Elaboración de sidra natural ecológica

Wszędzie tam gdzie rosły jabłka, prędzej czy później znalazł się ktoś kto spróbował zrobić z nich cydr. Nie wiem czy była to kwestia dostępności odpowiednich odmian, czy zadecydowały inne czynniki, a może rolę odegrał zwykły przypadek – w każdym razie w kilku miejscach na świecie cydr się przyjął, do tego stopnia że stał się częścią tradycji danego regionu.

Sztuka robienia cydru rozwijała się w tych miejscach niezależnie, i o ile w sumie wszędzie ludzie doszli do podobnych wniosków, o tyle każdy region ma pewne swoje lokalne „smaczki”: sposoby przygotowania różnią się pewnymi niuansami, jak również inny jest, uznawany za tradycyjny, cydr.

Tym razem, w ramach poszerzania horyzontów, sięgnąłem po książkę o cydrze hiszpańskim!

Czytaj dalej

Projekt Podręcznik

Mija kolejny rok odkąd zainaugurowałem tego bloga. W sumie to miała być szybka piłka: chciałem zrobić sobie smaczny cydr – bo te sklepowe były i wciąż są dla mnie „cydrem” tylko z nazwy. Projekt rozrósł się poza wszelkie założone początkowo ramy i przerodził w swego rodzaju misję, mającą na celu popularyzację rzetelnej wiedzy o cydrze.

Czytaj dalej

Witamina C

Witamina C jest częstym dodatkiem w różnych produktach spożywczych, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Wprawdzie nie zapobiega infekcjom – w odróżnieniu od pirosiarczynów, które dodatkowo utrudniają rozwój mikroorganizmów – ale ma wyraźny wpływ na kolor produktów.

Witaminę C często wykorzystuje się w produkcji pasteryzowanego soku jabłkowego, żeby zachować jak najbardziej jasny, opalizujący kolor oraz przeciwdziałać opadaniu osadu. No i zawsze można pochwalić dużą zawartością witaminy, co daje dodatkowy efekt psychologiczny 😉

Czytaj dalej