Chłodnia

Eksperymenty z keevingiem, które przeprowadziłem w ubiegłym sezonie, uświadomiły mi jak ważna jest kontrola temperatury. Idealna temperatura to ~10-12C i powinna być utrzymywana nie tylko podczas klarowania soku, ale również w trakcie całej fermentacji.

Czytaj dalej

Gdzie by tu upchnąć jabłonkę?

Kilka lat temu, kiedy intensywnie sadziłem kolejne cydrowe jabłonie, dość szybko zdałem sobie sprawę, że nie mam wystarczającej ilości stanowisk dla pełnowymiarowych drzew – ilość odmian które chciałem wypróbować zdecydowanie przerastała możliwości mojego ogródka. Przez pewien czas rozważałem kupienie pola i założenie sadu z prawdziwego zdarzenia, ale jako że duch rolniczy w mojej rodzinie jest raczej słaby, ostatecznie stanęło na tym, że muszę się zadowolić tym co mam.

W obliczu braku miejsca zacząłem eksperymentować z różnymi sposobami „dogęszczania”. Założyłem ultra-gęste szpalery, posadziłem żywopłoty z jabłonek, zacząłem formować płaskie korony, przeszczepiałem odmiany na starych drzewach.

Obecnie, po kilku latach, mogę stwierdzić że jestem bardzo zadowolony z efektów! W sumie od momentu kiedy pozornie „skończyło mi się miejsce”, udało mi się upchnąć w ogródku jeszcze bardzo dużo odmian, a i też wiele z tych dodatkowych nasadzeń weszło już w okres owocowania!

Czytaj dalej

Jednoodmianówki z cydrowych jabłek

Drzewka przycięte, zrazy rozesłane, pierwszy oprysk w tym roku zaliczony – nowy sezon cydrowy uważam za otwarty! Tymczasem poprzedni powoli zbliża się ku końcowi: fermentacje wreszcie się pokończyły i porozlewałem młode cyderki do butelek. Przy okazji nastawiłem też beczkę octu, bo sporo cydrów w tym roku się nie udało. Ale te które się udały, są naprawdę fajne!

Czytaj dalej