Mija kolejny rok odkąd zainaugurowałem tego bloga. W sumie to miała być szybka piłka: chciałem zrobić sobie smaczny cydr – bo te sklepowe były i wciąż są dla mnie „cydrem” tylko z nazwy. Projekt rozrósł się poza wszelkie założone początkowo ramy i przerodził w swego rodzaju misję, mającą na celu popularyzację rzetelnej wiedzy o cydrze.
Czytaj dalejWitamina C
Witamina C jest częstym dodatkiem w różnych produktach spożywczych, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Wprawdzie nie zapobiega infekcjom – w odróżnieniu od pirosiarczynów, które dodatkowo utrudniają rozwój mikroorganizmów – ale ma wyraźny wpływ na kolor produktów.
Witaminę C często wykorzystuje się w produkcji pasteryzowanego soku jabłkowego, żeby zachować jak najbardziej jasny, opalizujący kolor oraz przeciwdziałać opadaniu osadu. No i zawsze można pochwalić dużą zawartością witaminy, co daje dodatkowy efekt psychologiczny 😉
Czytaj dalejOczyszczanie i pasteryzacja
Wspominałem niedawno, że robienie cydru – oprócz tego że wymaga ogromnej cierpliwości – wymaga również podejmowania, praktycznie na każdym etapie, istotnych decyzji dotyczących przebiegu procesu.
Decyzje to nie zawsze są oczywiste, a dodatkowo istnieje naturalna pokusa, żeby maksymalnie upraszczać sobie życie, a co za tym idzie pomijać pewne zabiegi – szczególnie gdy dodają nam pracy, a płynące z nich korzyści nie są oczywiste, lub wręcz są na ich temat sprzeczne opinie.
Tym razem na warsztat wziąłem dwie właśnie takie nieco czasochłonne i kontrowersyjne czynności: oczyszczanie soku przed fermentacją oraz pasteryzację. Chcę się przekonać jakich korzyści oraz potencjalnych konsekwencji można się po tych zabiegach spodziewać.
Czytaj dalej