Cydry z dębowych beczek

Swego czasu dużo eksperymentowałem z fermentacją jabłkowo mlekową, starając się osiągnąć jakieś ciekawe rezultaty, często przypisywane tej przemianie. Skończyło się na tym, że stałem się zagorzałem przeciwnikiem FJM i obecnie robię co mogę, żeby jej zapobiec.

Moje obecne eksperymenty z beczkami zdają się prowadzić w tym samym kierunku… Cydry, które przez wiele miesięcy przechowywałem w dębowych beczkach, owszem zmieniły się zdecydowanie, ale wcale nie uważam, że wyszło im to na lepsze😊

Czytaj dalej

Francuskie cydrownie

W tym roku wybraliśmy się z rodziną na urlop do Francji, gdzie dużo czasu spędziliśmy na pograniczu Normandii, Bretanii i Kraju Loary, delektując się cydrami oraz odwiedzając lokalnych producentów. Z punktu widzenia kogoś, kto od lat interesuje się cydrem – doświadczenie bezcenne. Znalazłem odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania, brakujące puzzle wskoczyły na właściwe miejsca – wiem już dokładnie jak zrobić wyśmienity cydr i wierzę, że tym razem mi się uda 🙂

Czytaj dalej

Chłodnia

Eksperymenty z keevingiem, które przeprowadziłem w ubiegłym sezonie, uświadomiły mi jak ważna jest kontrola temperatury. Idealna temperatura to ~10-12C i powinna być utrzymywana nie tylko podczas klarowania soku, ale również w trakcie całej fermentacji.

Czytaj dalej