Po pierwszym rozdziale, przyszła pora na trzeci: Historia jabłek. Drugi rozdział, o przydatnych sprzętach i drobiazgach, musi mi jeszcze trochę w głowie dojrzeć
Podręcznik: Jak powstaje cydr
Nareszcie, udało mi się uporać z pierwszym rozdziałem!
Nie przypuszczałem, że zajmie mi to tyle czasu, ale pozbieranie do kupy całego procesu powstawania cydru i opisanie tego we w miarę – mam nadzieję – przystępny sposób okazało się nie lada wyzwaniem.
Ciekawa rzecz wyszła w trakcie pisania – bardzo szybko okazało się, że muszę zdecydować się jak chcę zwracać się do czytelnika. W sumie wybrałem formę żeńską – nie z jakichś ideologicznych pobudek, ale po po prostu jak sobie wyobrażę że tłumaczę to wszystko ładnej dziewczynie, to od razu jakoś tak lepiej mi się pisze
Zapraszam do lektury! Ciąg dalszy nastąpi.
Nowe odmiany
Dziś polskie amatorskie cydrownictwo zyskało aż osiem nowych odmian! To znaczy oczywiście wszystko zależy od tego czy się przyjmą – ale pozwolę sobie być w tej kwestii optymistą! Tym razem są to głównie odmiany francuskie.