Po poprzednich kilku „teoretycznych” tematach – teraz dla przeciwwagi mały i prosty eksperyment: jak nadać blademu cydrowi nieco bardziej atrakcyjną barwę.
Bursztynowy karmel
1
Po poprzednich kilku „teoretycznych” tematach – teraz dla przeciwwagi mały i prosty eksperyment: jak nadać blademu cydrowi nieco bardziej atrakcyjną barwę.
Kontynuując rozpoczętą w poprzedniej części podróż, nadeszła pora żeby wspomnieć o zapowiadanych we wstępie polifenolach – które oprócz tego że zdrowe, stoją również za tym że niektóre odmiany jabłek określane są właśnie mianem „cydrowych”.
Dawno nie było nic o książkach! Tym razem pozycja z nieco innej półki – w ramach poszerzania horyzontów zdejmiemy na chwilę cydrowe okulary i popatrzymy na świat oczami innych przetwórców jabłek.
Soki, musy, plasterki i koncentraty, cydr (też się znalazł!), ocet jabłkowy; przygotowanie, obróbka, konserwacja, pakowanie, ba – nawet zarządzanie odpadami. Praca zbiorowa, gdzie w każdym rozdziale, autorstwa innego specjalisty, można znaleźć wiele ciekawych informacji!
Czytaj dalej