Test drożdży

Jak myślicie – czy to faktycznie ma znaczenie jakich drożdży używamy do robienia cydru? Czy warto pójść w „drożdże do cydru”, czy może lepsze będą winiarskie?
Czy to w ogóle cokolwiek zmienia?

Wynik tego eksperymentu przerósł moje najśmielsze oczekiwania – nie spodziewałem się, że drożdże mają aż takie znaczenie!

Czytaj dalej

Książka: The New Cider Maker’s Handbook

Już dawno powinienem byłem napisać o tej książce, ale po prostu nie byłem na to gotowy. Łatwo się pisze o takich pozycjach, które można szybko przeczytać, przyswoić, uporządkować sobie w głowie – zaś w tym przypadku..

Ta książka jest niesamowita. Żałuję że ją kupiłem… w wydaniu elektronicznym 😉 – gdybym wiedział jak często będę do niej zaglądać, bez wahania zdecydowałbym się na wersję papierową.

Czytaj dalej

Książka: Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem

Fascynująca książka 😉

Fascynuje mnie, że gdybym chciał przeczytać tę książkę w oryginale, chociażby w wersji elektronicznej, musiałbym wyłożyć na ten cel ponad 50zł  – podczas gdy przetłumaczona na polski, i na dodatek wydana w wersji papierowej, kosztuje mniej niż 30zł! Tak, wiem – książki kosztują tyle, ile czytelnicy są gotowi za nie zapłacić, ale wciąż…

Fascynuje mnie, jak doszło do jej powstania, kto tak naprawdę wpadł na pomysł żeby ją napisać – czy była to autorka, która szukając wiedzy i inspiracji dotarła do życzliwych ludzi, którzy podzielili się z nią swoimi doświadczeniami, czy też może inicjatywa wyszła ze strony cydrowni, która chciała się w ten sposób wypromować? Tak, wiem – liczy się treść…  i tu owszem: można się z tej książki dowiedzieć co nieco o cydrze – tak samo jak można nauczyć się przez wszystkie możliwe przypadki odmieniać nazwę „Farnum Hill Ciders” 😉

Czytaj dalej