Kontynuując rozpoczętą w poprzedniej części podróż, nadeszła pora żeby wspomnieć o zapowiadanych we wstępie polifenolach – które oprócz tego że zdrowe, stoją również za tym że niektóre odmiany jabłek określane są właśnie mianem „cydrowych”.
Książka: Processed Apple Products
Dawno nie było nic o książkach! Tym razem pozycja z nieco innej półki – w ramach poszerzania horyzontów zdejmiemy na chwilę cydrowe okulary i popatrzymy na świat oczami innych przetwórców jabłek.
Soki, musy, plasterki i koncentraty, cydr (też się znalazł!), ocet jabłkowy; przygotowanie, obróbka, konserwacja, pakowanie, ba – nawet zarządzanie odpadami. Praca zbiorowa, gdzie w każdym rozdziale, autorstwa innego specjalisty, można znaleźć wiele ciekawych informacji!
Czytaj dalej
Zrozumieć jabłka, cz.1
Początkowo miałem ograniczyć się do dodania, do Kaganka oświaty, artykułu o pro-zdrowotnych właściwościach jabłek, ale temat mnie porwał i rzucił na sam środek oceanu polifenoli, skąd – nawigując od odnośnika do odnośnika – udałem się w dalszą, pełną przygód podróż, daleko poza cydrowy horyzont.
Jak wiadomo podróże kształcą – i tak, po drodze, dowiedziałem się nieco o pochodzeniu odmian jabłek, oraz na czym to polega że niektóre z nich są uważane za „cydrowe”, a przy okazji znalazłem odpowiedzi na kilka pytań, których wcześniej nawet nie pomyślałbym zadać. Było ciekawie! 😊