Podchmielony cydr

W ramach przeciwwagi dla poprzedniego, mocno naukowego tematu, teraz dla odmiany coś bardziej empirycznego!

Zdarzyło mi się kilkakrotnie trafiać na wzmianki o chmielonym cydrze. Czy takie połączenie faktycznie ma sens? Opinie, jak to opinie – są dość zróżnicowane 🙂 Wreszcie nadszedł czas, żeby samemu spróbować.

Czytaj dalej

Żywić czy bronić v2

Poprawiona wersja wpisu – dużo więcej informacji! 🙂

Jakiś czas temu, na forum, kolega wyraził wątpliwość, że jak to jest że z jednej strony staramy się maksymalnie przedłużyć czas trwania fermentacji, m.in. pozbawiając sok substancji odżywczych, a z drugiej strony powszechnie wiadomo, że bez odżywek drożdże zwiększają produkcję siarkowodoru, H2S, którego potem trudno się pozbyć – i jak to w ogóle ze sobą pogodzić.

Tak więc, żeby nie gadać głupot, zakopałem się publikacjach naukowych (które zaczynają być coraz bardziej wciągające 😉 ) – okazuje się że pojawiło się ostatnimi czasy sporo badań ukierunkowanych na cydr, które rzucają pewne światło na tę problematykę.

Paradoksalnie, wychodzi na to że problemem nie jest brak pożywek, a ich nadmiar!
Czytaj dalej

Nowe eksperymenty

Strasznie dużo nazbierało mi się rzeczy, które chciałbym wypróbować, sprawdzić i porównać. Siedzę i dumam jak to zrobić, żeby się strasznie przy tym nie narobić 🙂 Muszę to jakoś poukładać, zoptymalizować, logicznie zaplanować…

Jak się do tego zabrać? Może zacznę od tego, że po prostu zrobię listę tych wszystkich potencjalnych eksperymentów, i jasno określę cele. Brzmi jak plan 🙂 Pora zmierzyć się z potworem!

Czytaj dalej