Cydr z dębowej beczki

Czas leci i ani się obejrzałem a minęło ponad 2 lata odkąd nastawiłem cydr w dębowej beczce… Początki opisywałem tutaj.

Czy cydr coś na tym zyskał? Tak. Czy robienie cydru w beczce jest warte tego całego zachodu? Eksperyment pozostawił mnie z mieszanymi uczuciami… Jest trochę argumentów przemawiających za używaniem dębowej beczki do cydru, ale też mam szereg zastrzeżeń.

Czytaj dalej

Fermentacja ciśnieniowa

Przeglądałem ostatnio, po dłuższej przerwie, co nowego w sklepach z akcesoriami do robienia wina i piwa. Moją uwagę zwróciła cała nowa kategoria sprzętów – przeznaczonych do fermentacji ciśnieniowej.

Co to takiego ta fermentacja ciśnieniowa? Szybki rekonesans w Internecie pokazał, że mamy do czynienia z nowym trendem, który na przestrzeni ostatnich kilku lat szturmem przebił się do piwowarskiego mainstream’u.

Czy warto taką fermentację zastosować do cydru?

Czytaj dalej

Zbiornik z ruchomą pokrywą

Pomimo, że mam całkiem sporą kolekcję różnej wielkości dam, słojów i fermentorów, wciąż zdarza się – i to wcale nie rzadko – że żaden z nich nie pasuje do objętości cydru, którym aktualnie operuję. Ach, gdyby tylko zbiorniki miały regulowaną objętość…

Czytaj dalej