Keevingowa piaskownica

To był dziwny sezon. Wszystko stało się za szybko. Jabłka dojrzały kilka tygodni wcześniej niż się spodziewałem, a ze względu na utrzymujące się dość wysokie temperatury, źle się przechowywały i trzeba było je przetwarzać w zasadzie na bieżąco. Ale sytuacja jest już opanowana – cydry fermentują i najlepiej im nie przeszkadzać. Pora na podsumowanie.

Czytaj dalej

Kwasowość lotna

Próbowałem niedawno kilku cydrów, w których wyraźnie dało się wyczuć „zaoctowione”, a niektóre z nich dodatkowo po przełknięciu gryzły w gardle. Powodem okazał się zbyt wysoki poziom kwasowości lotnej (VA, volatile acidity). Do tej pory nie zwracałem uwagi na ten parametr, a jak się okazuje jest on bardzo istotny z punktu widzenia jakości i długoterminowej stabilności cydrów, szczególnie tych robionych bez dodatku siarczynów.

Czytaj dalej