Jak się robi francuski cydr, część 1

Pomyślałem sobie, że może tym razem zamiast pisać artykuł, dla odmiany nagram film…

Więc oto i on: https://youtu.be/p0kKyyEfQyM

To jest część pierwsza, obejmująca zbiory jabłek, przygotowanie odpowiedniej mieszanki, wyciskanie soku oraz oczyszczanie.

Drugą część, w której opowiem o pozostałych etapach, opublikuję za jakieś pół roku – no bo tyle to potrwa, zanim zrobię ten cydr 🙂

Cydry z dębowych beczek

Swego czasu dużo eksperymentowałem z fermentacją jabłkowo mlekową, starając się osiągnąć jakieś ciekawe rezultaty, często przypisywane tej przemianie. Skończyło się na tym, że stałem się zagorzałem przeciwnikiem FJM i obecnie robię co mogę, żeby jej zapobiec.

Moje obecne eksperymenty z beczkami zdają się prowadzić w tym samym kierunku… Cydry, które przez wiele miesięcy przechowywałem w dębowych beczkach, owszem zmieniły się zdecydowanie, ale wcale nie uważam, że wyszło im to na lepsze😊

Czytaj dalej

Francuskie cydrownie

W tym roku wybraliśmy się z rodziną na urlop do Francji, gdzie dużo czasu spędziliśmy na pograniczu Normandii, Bretanii i Kraju Loary, delektując się cydrami oraz odwiedzając lokalnych producentów. Z punktu widzenia kogoś, kto od lat interesuje się cydrem – doświadczenie bezcenne. Znalazłem odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania, brakujące puzzle wskoczyły na właściwe miejsca – wiem już dokładnie jak zrobić wyśmienity cydr i wierzę, że tym razem mi się uda 🙂

Czytaj dalej