Policzyć drożdże

Typowa początkowa dawka drożdży do fermentacji cydru to 10g/100L. Jest tak dobrana, żeby drożdży było wystarczająco dużo, aby mogły sprawnie zdominować inne mikroorganizmy, ale jednocześnie żeby nie było ich zbyt dużo, bo „przedawkowanie” może pociągnąć za sobą wady i problemy podczas fermentacji.

Taka dawka przekłada się na około 1-2 miliony komórek drożdży w 1 mL.

Czytaj dalej

Chromatografia kwasów

Pomiar zawartości kwasu za pomocą miareczkowania pozwala zorientować się w całkowitej zawartości wszystkich kwasów w soku/cydrze. To jest bardzo istotny pomiar, bo kwasowość całkowita ma fundamentalne znaczenie dla cydru.

Ale jako że jest to pomiar sumaryczny, nie można na jego podstawie określić udziału poszczególnych kwasów. Wprawdzie w świeżym soku dominuje kwas jabłkowy, ale w gotowym cydrze już niekoniecznie: w wyniku przemiany jabłkowo-mlekowej kwas jabłkowy może być częściowo, lub w całości, zastąpiony przez kwas mlekowy.

Do tej pory, chcąc się zorientować czy w moim cydrze zaszła FJM, wysyłałem próbkę do laboratorium. Niedawno odkryłem, że takie badanie jest proste i można je przeprowadzić we własnym zakresie!

Czytaj dalej