Mapa polskich cydrów

W życiu nie wydałem tyle na alkohol, co w przeciągu ostatnich trzech miesięcy! Całe szczęście, że nie działa u nas system monitorowania zakupów obywateli, bo w przeciwnym razie na bank dostałym wezwanie na spotkanie AA 😉

Zgromadziłem ponad 110 różnych polskich cydrów rzemieślniczych, z czego około 30 to cydry smakowe. Teraz muszę już tylko wymyślić jak je z głową zdegustować. Chyba nie wiedziałem na co się porywam…

Czytaj dalej

Ocet z beczki

Skutkiem ubocznym robienia wielu eksperymentów z cydrem jest to, że zostaje sporo nadwyżek, z którymi coś trzeba zrobić. Wylać szkoda, w destylację nie chce mi się bawić, poza tym nie przepadam za mocnymi alkoholami – pozostaje przerabiać te nadwyżki na ocet.

Kilka partii octu mam już za sobą. Ku mojemu zaskoczeniu, zrobiony przeze mnie ocet cieszy się popularnością i mam grupę regularnych odbiorców. Tym razem do zrobienia octu wykorzystałem dębową beczkę – muszę przyznać, że wyszło mu to na plus!

Czytaj dalej