Refraktometr a alkohol

Refraktometry są bardzo poręczne i wygodne w użyciu. Do pomiaru wystarczy kropla soku, a wynik można odczytać praktycznie natychmiast. Do tego są mniej delikatne niż popularne areometry (cukromierze) i trudniej jest je stłuc. Jedyna ich słabość polega na tym, że wraz z pojawieniem się alkoholu, wyniki zaczynają bardzo odbiegać od – ukształtowanych na podstawie pomiarów areometrami – oczekiwań, przez co pomiary wykonane podczas, lub po zakończeniu fermentacji, trudno jest zinterpretować.

Okazuje się jednak, że jest na to sposób! Wpływ alkoholu na wskazanie refraktometru można oszacować, dzięki czemu można zarówno przewiedzieć jakie będzie końcowe wskazanie, jak również „skorygować” wynik tak, żeby odpowiadał temu co pokazuje areometr. Oczywiście z pewnym marginesem.

Czytaj dalej

Książka: The Big Book of Cidermaking

Strasznie dużo czasu upłynęło od poprzedniego wpisu, ale miałem prawdziwą kumulację niesprzyjających okoliczności. Na szczęście zaczynam powoli wychodzić na prostą. Najważniejsze, że wreszcie przyszedł wrzesień i dzieciaki, po niemal pół roku, nareszcie poszły do szkoły, a ja zacząłem mieć trochę czasu dla siebie.

Wrzesień przywitał mnie również przyjemną niespodzianką: właśnie, przed kilkoma dniami, ukazała się nowa książka o cydrze! Pomyślałem, że w ramach inauguracji po długiej przerwie, napiszę krótką recenzję 🙂

Czytaj dalej