Od jabłka do soku

Nareszcie, zainaugurowałem sezon!

Udałem się w wycieczką na plac (zwany przez niektórych targiem) i dokonałem zakupu jabłek. Spośród dostępnych odmian – których, ku mojemu zaskoczeniu było całkiem sporo, jak już zaczyna się zwracać na to uwagę – wybrałem takie o najbardziej znajomych (mi) nazwach: Papierówkę, Antonówkę oraz „Dżersej”. To tak na dobry początek.

Obecnie te trzy odmiany jabłek stoją w trzech, niezbyt odmiennych, 5L damach, i mają za zadanie rozpocząć fermentację.

Ale po kolei – zacznijmy od tego jak wycisnąć z jabłek sok. Wbrew pozorom jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć!

Czytaj dalej

Sok na cydr

Uff, co za obłęd był: delegacje, wakacje, znowu delegacje, a na koniec, jakby na dobitkę: Światowe Dni Młodzieży. Ale już chyba wychodzę na prostą – czas wrócić do tematu cydru 🙂

Dzisiaj będzie kilka słów ogólnie o soku jabłkowym, bo chciałem podsumować kilka wątków, które do tej pory w tym temacie poruszyłem.

Czytaj dalej

Kulturka jabłkowo-mlekowa

A to ci niespodzianka! Przeglądałem zasoby sklepu internetowego w poszukiwaniu czegoś zupełnie innego, a tu ni stąd, ni zowąd: bakterie do fermentacji jabłkowo-mlekowej!

Widywałem wcześniej takie bakterie, ale najmniejsze opakowanie było na 250L, przez co dość drogie, i było opatrzone zastrzeżeniem że nie można przechowywać po otwarciu.

A tu nie dość że ilość na 23L, to jeszcze promocja! Żal byłoby nie wypróbować 🙂

Czytaj dalej