Robiłem niedawno kilka jednoodmianowych cydrów z ogólnodostępnych odmian deserowych. Zaciekawiły mnie kolory wyciśniętych soków – trafiło mi się całe spektrum barw: od blado-słomkowych aż po ciemno-brązowe. Czy na podstawie koloru soku można stwierdzić jaki kolor będzie miał cydr?
Czytaj dalejCydr z dębowej beczki
Czas leci i ani się obejrzałem a minęło ponad 2 lata odkąd nastawiłem cydr w dębowej beczce… Początki opisywałem tutaj.
Czy cydr coś na tym zyskał? Tak. Czy robienie cydru w beczce jest warte tego całego zachodu? Eksperyment pozostawił mnie z mieszanymi uczuciami… Jest trochę argumentów przemawiających za używaniem dębowej beczki do cydru, ale też mam szereg zastrzeżeń.
Czytaj dalejFermentacja ciśnieniowa
Przeglądałem ostatnio, po dłuższej przerwie, co nowego w sklepach z akcesoriami do robienia wina i piwa. Moją uwagę zwróciła cała nowa kategoria sprzętów – przeznaczonych do fermentacji ciśnieniowej.
Co to takiego ta fermentacja ciśnieniowa? Szybki rekonesans w Internecie pokazał, że mamy do czynienia z nowym trendem, który na przestrzeni ostatnich kilku lat szturmem przebił się do piwowarskiego mainstream’u.
Czy warto taką fermentację zastosować do cydru?
Czytaj dalej