Ale mi wyszedł dobry cydr! Szkoda, że jest go tak mało…
Czytaj dalejMały, ale keeving
Odpowiedz
Ale mi wyszedł dobry cydr! Szkoda, że jest go tak mało…
Czytaj dalejNo cóż, czasem już tak jest, że eksperymenty się nie udają. Szkoda, że trafiło akurat na eksperyment z beczkami, bo strasznie się napracowałem przy jego przygotowaniu i liczyłem na ciekawe rezultaty. Trudno, trzeba wyciągnąć wnioski i zaplanować powtórkę w nadchodzącym sezonie.
Czytaj dalejChcąc jak najlepiej wykorzystać moje pierwsze konkretniejsze zbiory cydrowych jabłek, postanowiłem pójść na całość i zrobić na ich bazie keeving. Tym samym szybko odkryłem, że keeving z cydrowych odmian stawia przed człowiekiem zupełnie nowe wyzwania … O ile w przypadku odmian deserowych, typowym problemem jest zwykle zbyt mała zawartość pektyn, o tyle cydrowe odmiany zaskoczyły mnie ich totalnym nadmiarem!
Czytaj dalej