Chromatografia kwasów

Pomiar zawartości kwasu za pomocą miareczkowania pozwala zorientować się w całkowitej zawartości wszystkich kwasów w soku/cydrze. To jest bardzo istotny pomiar, bo kwasowość całkowita ma fundamentalne znaczenie dla cydru.

Ale jako że jest to pomiar sumaryczny, nie można na jego podstawie określić udziału poszczególnych kwasów. Wprawdzie w świeżym soku dominuje kwas jabłkowy, ale w gotowym cydrze już niekoniecznie: w wyniku przemiany jabłkowo-mlekowej kwas jabłkowy może być częściowo, lub w całości, zastąpiony przez kwas mlekowy.

Do tej pory, chcąc się zorientować czy w moim cydrze zaszła FJM, wysyłałem próbkę do laboratorium. Niedawno odkryłem, że takie badanie jest proste i można je przeprowadzić we własnym zakresie!

Czytaj dalej

Problemy z jakością

Moje cydrowe zaplecze przeszło ostatnio radykalną transformację. Cydrowych jabłek nie liczę już na sztuki, ale na skrzynki. Pięciolitrowe szklane damki zastąpiłem kilkudziesięciolitrowymi zbiornikami. A zamiast ciasnej lodówki-gablotki mam teraz całkiem sporą chłodnię.

Na razie nastawiłem dwa cydry: jeden z odmian dojrzewających we wrześniu, a drugi z październikowych. W planach mam jeszcze jeden – listopadowy – właśnie zerwałem ostatnie Dabinetty, więc już niedługo będę się za niego zabierał.

Z jednej strony jest postęp, z drugiej strony zeszły sezon okazał się bardzo problematyczny pod względem jakości. W tym roku muszę zdecydowanie bardziej się postarać, bo szkoda by było, żeby również tegoroczne cydry mi się popsuły.

Czytaj dalej