Angielskie jabłka na cydr

Im dłużej czytam o odmianach cydrowych, tym bardziej jestem pod wrażeniem ich ilości i różnorodności. I ciągle znajduję nowe, które chciałbym mieć… Właśnie, po ponownym przestudiowaniu pomologii z angielskimi odmianami, złożyłem zamówienie na 5 kolejnych… Przewidywany termin dostawy: luty 2022 – to się nazywa planowanie z wyprzedzeniem!

Wychodzi na to, że – jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli – w przyszłym sezonie będę miał już 27 cydrowych jabłonek – 14 francuskich i 13 angielskich. Szaleństwo 🙂

O francuskich odmianach pisałem niedawno. Teraz czas na podobne zestawienie dla odmian angielskich. Zestawienie oczywiście subiektywne, bo ukierunkowane na te odmiany, które ostatecznie wybrałem na własne potrzeby. Ale że wybierałem długo i z głową, myślę że udało mi się tutaj zebrać crème de la crème angielskich odmian cydrowych 🙂

Czytaj dalej

Drożdże, podejście trzecie

Wybór drożdży ma kolosalny wpływ na cydr. Poprzednie testy dobitnie pokazały, że cydry zrobione na bazie różnych szczepów potrafią skrajnie różnić się od siebie. Potwierdziły, że szereg drożdży, które cieszą się dobrą opinią jeśli chodzi o zastosowanie do cydru, faktycznie „trzyma poziom”. Jak również nie pozostawiły wątpliwości, że kilka produktów reklamowanych jako „drożdże do cydru”, zasadniczo do cydru się nie nadaje. W odróżnieniu od „drożdży do piwa”, które nieoczekiwanie dały całkiem fajne rezultaty.

Od czasu poprzedniego zestawienia, na rynku pojawiło się kilka nowych cydrowych szczepów, które chciałbym wypróbować. Poza tym, chciałbym przyjrzeć się dokładniej tematowi drożdży piwnych. Także niniejszym inauguruję nowy test drożdży!

Ważną zmianą w stosunku do poprzednich testów jest to, że tym razem oceną próbek zajmie się profesjonalny panel degustacyjny. W skład panelu wejdą doświadczeni sędziowie, którzy wspierają zza kulis różne cydrowe wydarzenia, w tym m.in. najpopularniejszy w Polsce konkurs cydrów domowych: Pomona. Bardzo mnie ciekawi na ile nasze opinie będę zbieżne 😉 Nie mogę się doczekać wyników!

Czytaj dalej

Francuskie jabłka na cydr

Wprawdzie cydr można robić z różnych odmian jabłek, jednak nic nie może się równać z cydrem zrobionym z odmian typowo „cydrowych”. Jeśli miałem co do tego jakiekolwiek wątpliwości wcześniej, wszystkie rozwiał zeszłoroczny cydr, pierwszy zrobiony w całości z takich właśnie jabłek. Taki cydr to jest jednak zupełnie inna liga. Pisałem o nim tutaj.

To doświadczenie utwierdziło mnie w przekonaniu, że o ile bardzo dużo można osiągnąć warsztatem i cierpliwością, o tyle jest pewna granica, której nie da się przekroczyć bez odpowiednich jabłek. Tak więc, w tym roku – jak co roku – zasadziłem kolejne cydrowe jabłonie. Tym razem same francuskie. W końcu muszę mieć z czego robić ten wymarzony francuski cydr! 🙂

Czytaj dalej